Най-много пестициди в броколите

797
Най-много пестициди в броколите

© Pixabay

97% от храните в ЕС са без пестициди или с остатъчни количества, които са в законовите рамки. Това показва доклад на Европейската служба за безопасност на храните (EFSA). За анализа са взети 84 341 проби от патладжани, банани, броколи, зехтин, портокалов сок, грах, чушки, десертно грозде, жито, масло и яйца. 

Най-високото превишение на законовите норми е регистрирано при броколите (3.4% от пробите), следвани от десертното грозде (1.7%). Редки превишения са регистрирани при зехтина, портокаловия сок и кокошите яйца, съобщава вестник "Стандарт".

97 процента от хранителните проби, взети в ЕС през 2015 г., са в рамките на законовите ограничения, а над 53 процента са без количествено измерими остатъци. Данните са съотносими с измерванията от 2014.

Докладът на Службата за 2015 г. показва, че най-чисти са биологичните храни. 99.3% от пробите на биологични храни са били без пестициди или с остатъци в законовите рамки.

"В сравнение с общите резултати за други храни, степента на максимално допустимите количества на остатъци от пестициди и на остатъчните количества (проби с остатъчни количества под степента на максимално допустимите количества) са значително по-ниски в пробите на биологичните храни (максимално допустимите количества на остатъци от пестициди от 0.7% срещу 2.9% за конвенционалните храни; количествено измерими остатъци 13.5% в биохраните срещу 46.8% в конвенционалните храни)", сочи още докладът.Други данни от доклада:

•През 2015 г. в страните, които обхваща докладът, са 84 341 проби за 774 пестициди.

•Голяма част от пробите (69.3%) са на храни от страните-членки на ЕС, Исландия и Норвегия; 25.8% се отнасят до продукти, внесени от трети страни. Произходът на останалите не е бил докладван.

•97.2% от анализираните проби са в рамките на законовите изисквания на законодателството на ЕС. 53.3% от тестваните проби са без количествено измерими остатъци на пестициди, а 43.9% съдържат остатъци, които не надхвърлят законовите норми.

•Законовите ограничения са надхвърлени в 5.6% от пробите от страни, които не членуват в ЕС, което е с 6.5% по-малко от 2014 г.

•За продуктите от ЕС и от страни от Европейското икономическо пространство, законовите ограничения са били надхвърлени в 1.7% от пробите, което е слабо увеличение за една година (от 1.6%).

•96.5% от пробите за храни за пеленачета и малки деца са били без пестициди или с остатъци, които са били в законовите рамки.

•Голяма част от пробите на животински продукти (84.4%) са били без количествено измерими остатъци на пестициди.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg