Необходима е по-добра организация и контрол при усвояване на еврофондовете

454
Необходима е по-добра организация и контрол при усвояване на еврофондовете

Взаимодействието на правителството с Европейската комисия и европейските институции, развитието на страната и задачите пред новоназначените министри в кабинета бяха сред темите, които премиерът Сергей Станишев обсъди на работен обяд с посланиците на страните членки на ЕС у нас.

Министър-председателят запозна дипломатите с механизмите, с които разполага вицепремиерът Меглена Плугчиева за координация, контрол и мониторинг на отговорните агенции, както и за комуникация с Европейската комисия. Основна задача пред нея ще бъде гарантирането на прозрачност при усвояването на средствата от еврофондовете, отбеляза премиерът, като акцентира и върху взаимодействието с неправителствените организации и бенефициентите по различните програми, които също трябва да бъдат обект на контрол.

Налице са слабости по отношение на административния капацитет, институционалната координация и връзките с Европейската комисия, но сега е подходящото време те да бъдат поправени. Необходима е по-добра организация и специален контрол, категоричен бе премиерът. По думите му, политическите решения по оптимизацията на дейността, прозрачността и координирането на отговорните звена по усвояването на еврофондовете ще бъде основната задача пред вицепремиера Плугчиева.

От своя страна Меглена Плугчиева отбеляза, че приоритет в работата й ще бъде подобряването на координацията и взаимодействието между звената, отговорни за усвояването на средствата по европейските фондове, от една страна, както и между неправителствените организации, медиите, гражданското общество и Европейската комисия.

Основен момент в разговорите бе и ситуацията в МВР, приоритетите, които стоят пред новото ръководство на ведомството и работата в рамките на механизма за контрол и верификация между България и ЕС, одобрен в края на 2006 г.

Резултатите от действията на правителството в борбата с корупцията и организираната престъпност стават все по-видими и имат конкретни измерения, подчерта пред посланиците министър-председателят. Преди години корупцията бе нещо естествено в България, припомни той и отбеляза, че сега е важно на първо място да докажем на българските граждани, че правосъдието функционира и че борбата с корупцията има конкретни резултати.

Вътрешният министър Михаил Миков запозна посланиците на страните от ЕС с основните моменти на реформата в МВР, както и с конкретни резултати в борбата с организираната престъпност.

Премиерът Сергей Станишев изрази надежда, че предприетите през последните седмици и подготвяните от правителството мерки ще бъдат отчетени в предстоящия през юли доклад на ЕК по механизма за сътрудничество със страната ни. В него трябва да бъде включено и структурирането и дейността на Държавната агенция за национална сигурност, категорични бяха премиерът Сергей Станишев и министър Гергана Грънчарова.

Снимка: Правителствена информационна служба

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg