Неусвояването на японския заем – основна причина за забавянето на столичното метро

773
 Неусвояването на японския заем – основна причина за забавянето на столичното метро

Неусвояването на заема от Японската банка за международно сътрудничество е основна причина за забавянето на пускането е експлоатация на метрото от „Интерпред” до ж.к. „Младост”.Това се казва в одитен доклад на Сметната палата върху усвояването на средствата от Японската банка за построяването на столичното метро.

По график метрото в най-големия столичен квартал трябваше да бъде пуснато в края на 2008 г. Това обаче няма да стане факт, заради неизпълнението на клаузите по договора за заем. Ако се вземат под внимание и другите социални и икономически ефекти от нереализирания проект, то това закъснение ще струва скъпо на жителите на столицата и ще има много негативни последици за града, някои от които няма да могат да получат финансово изражение.

Резултатът от изпълнението на проекта на столичното метро показва, че не са предприети съответните ефективни действия за успешното и своевременно приключване на проекта, пишат одиторите от Сметната палата.

 Санкциите по отношение на изпълнителя се изчерпват с неиздаване на сертификати за плащане от страна на Консултанта–инженер. Съгласно текстовете на договора Консултантът следва да издава навременни инструкции към Изпълнителя и да изисква ревизия на строителната програма, промяна на методиката на работа и използването на допълнителни ресурси, чрез които да бъде спазен крайният срок за изпълнение на проекта.

 Договорът с Консултанта, който изпълнява и ролята на инженер, не предвижда автоматични санкции за него при неспазване на крайния срок за завършване на строителството, не съдържа и специални разпоредби относно отговорността, а препраща към българското законодателство.

Максималната сума, която Столична община може да получи като неустойка в резултат на закъснението, възлиза на 496.3 млн. японски йени. Превалутирана в български лева по курса на БНБ на 28 декември 2007 г. сумата възлиза на 5.8 млн. лв. Сравнена със стойността на предвидените, но нереализирани оперативни приходи и печалба за периода на закъснението – предвиждано приключване 2010 г., то предвидената неустойка няма да е достатъчна да покрие социалните и финансовите негативни последствия от закъснението на изпълнението на проекта.

 Към 31 декември 2007 г. възложителят не е детайлизирал и изготвил официални претенции към изпълнителя и консултанта във връзка със закъснението на изпълнението по проекта. В договора не е предвидена санкция по отношение на изпълнителя за закъснение на отделните етапи, а е предвидена санкция едва след изтичане на крайния срок за завършване на строителството.

Договорът за заем с Японската банка за международно сътрудничество е сключен на 6 февруари 2002 г. Той е на обща стойност 12 984 млн. японски йени. Усвоена сума към 31 декември 2007 г. е 4.8 млрд. японски йени(63 381 951 лв.

)Договорът за консултантски услуги по проекта за разширение на софийското метро между Столична община и Padeco Co., Ltd. в джойнт венчър с Pacific Consultants International PCI е сключен на 19 юли 2002 г. на стойност 733.5 млн. японски йени.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg