НОИ: От 1 октомври средният размер на пенсията ще достигне 183.34 лв.

477
НОИ: От 1 октомври средният размер на пенсията ще достигне 183.34 лв.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще бъде променен от 1 октомври. Това е решил на заседание днес Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), съобщиха на БТА от института.

Промяната е резултат от одобрени проекти на закони за изменение и допълнение на Закона за бюджета на ДОО за настоящата година и на Кодекса за социално осигуряване, както и от проект на Постановление на МС за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост.

С проектите ще се промени и индексирането на пенсиите, отпуснати до края на миналата година с 10 на сто. Промените предвиждат намаляването на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" за лицата, родени преди 1 януари 1960 г. - от 23 на сто на 22 на сто, а за родените след 31 декември 1959 г. - от 18 на сто на 17 на сто. Ще бъде намалена и вноската за фонд "Безработица" от 3 на сто на 1 на сто, поясняват от НОИ.

В резултат на увеличението на пенсиите с 10 на сто от 1 октомври минималният размер на личната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще стане 102.85 лв., а социалната пенсия за старост – 76.23 лева. Средният размер на пенсията се очаква да достигне 183.34 лв.

Индексирането на пенсиите изисква допълнителни средства в размер на 121.2 млн. лева до края на годината. Намалението на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" и за фонд "Безработица" ще намали приходите за двата фонда с 118.4 млн. лв.

Изпълнението на приходите по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) на база "полугодие" по разчети на НОИ показва преизпълнение на плана с 233.4 млн. лв., като за полугодието по отчет преизпълнението е 143.8 млн. лв.

Предвижда се промените да бъдат компенсирани изцяло от бюджета на ДОО за настоящата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg