Нов териториален обхват на районите за стратегически цели предлагат депутатите

510
Нов териториален обхват на районите за стратегически цели предлагат депутатите

Нов териториален обхват на районите на страната за статистически цели предвижда законопроектът за регионалното развитие, обсъден на второ четене от парламента.

За целите на планирането, програмирането, управлението, ресурсното осигуряване, наблюдението и оценката на регионалното развитие е предвидено обособяването на райони, които се разделят на нива в съответствие с изискванията на общата класификация на ЕС на териториалните единици за статистически цели.

Обособяват се два района от първо ниво - "Северна и Югоизточна България" и "Югозападна и Южна централна България". Шест ще бъдат районите от второ ниво. Предвижда се Северозападният район да включва областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен, Северният централен район - областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра, Североизточният район - областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен. В Югоизточния район ще влизат областите Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол, в Югозападния район - областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и София-област, и в Южния централен район - областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково.

Районите от трето ниво представляват административно - териториални единици и обхващат територията на отделните области. Предвижда се възможност на територията на областите да се обособяват райони за целенасочена подкрепа. Министерският съвет ще приема Националния план за развитие, Националната стратегическа референтна рамка, Националната стратегия за регионално развитие и Регионалните планове за развитие.

В законопроекта е предвидена междинна и последваща оценка на изпълнението на документите за стратегическо планиране. Предвижда се в районите от второ ниво да бъдат създадени териториални звена на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за стратегическо планиране и координация и да бъдат закрити дирекциите в структурата на областните администрации за техническо съдействие, координация и управление на регионални програми и планове.

Щатните бройки и дейността на закритите дирекции ще премине към териториалните звена на МРРБ. Предвидено е регионални съвети за развитие да провеждат държавната политика за регионално развитие в районите от второ ниво.

Председател на съвета ще бъде областен управител от областите, включени в обхвата на района. Срокът на ротацията му ще бъде шест месеца. За осъществяване на регионална координация при изпълнение на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на Европейския съюз, към регионалния съвет за развитие се създава регионален координационен комитет.

За ефективно управление на регионалното развитие и за осигуряване на публичност и прозрачност е предвидено изграждането на единна информационна система за управление на регионалното развитие. Предвижда се законопроектът да влезе в сила три месеца след обнародването му в "Държавен вестник".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg