Нови правила за пренасянето на пари през границата

2496
Нови правила за пренасянето на пари през границата

Пренасянето на парични средства в размер над 10 000 евро и тяхната равностойност в левове и друга валута подлежи на деклариране пред митниците. Това решиха депутатите с промени във Валутния закон, съобщи БНР. Мярката засяга всички пътуващи от и за страни от ЕС или трети страни.

Все пак ако на митницата се усъмнят в произхода на сумата, дори тя да е под 10 000 евро, органите могат да поискат и доказателства за произход.

С промените депутатите решиха, че ако пренасяте суми над 30 000 лв. или валутната равностойност, трябва да имате удостоверение от данъчните, че нямате задължения към тях.

През граничните преводи и плащания над 30 000 лв. също ще бъдат декларирани пред митническите органи.

Предвижда се също пред митническите органи да се декларират и пренасяните благородни метали и скъпоценни камъни, както и изделията от тях.

Глоби ще се налагат, ако откажете да декларирате сумите или изделията от благородни метали, както и ако информацията в декларацията е непълна или невярна. Сумите за физически лица за глоби достигат до 3 000 лв., а за юридическите и едноличните търговци – до 6 000 лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg