Нови протести срещу горивата

1428
Нови протести срещу горивата

Днес отново ще има протест срещу цените на горивата. Протестиращите ще тръгнат от четири лъча към Народното събрание,за да се съберат на митинг в 15 часа.

Те имат разрешение за него в часовете от 15 до 19 часа. БГНЕС припомня, че в писмо на организаторите на "Национален протест - горива", изпратено до министър-председателя, до Министерски съвет и Народното събрание те заявиха, че " са готови да започнат решителни протестни действия на 27 март 2011 г. в цяла България, ако не бъдат предприети незабавно мерки от страна на държавата".

"От позицията си на гражданска организация изразяваме острото си недоволство от непрекъснато покачващите се цени на горивата и открито се противопоставяме на липсата на финансов контрол и рестрикции от страна на Държавния апарат по отношение на ценовата политика, провеждана от производителите и доставчиците на петролни продукти.

В България, от началото на март, цената на обикновения дизел е 2.52 лв. за литър. За сравнение в Словения цената, изчислена през курса на еврото, е 2.41 лв., Словакия - 2.51 лв., Испания - 2.42 лв., Люксембург - 2.21 лв.. Австрия - 2.50 лв., Андора - 2.01 лв. Във Великобритания цената е 2.62 лв.

Горивото е двигател на съвременното ни общество. Колкото по-скъпо е горивото, толкова по-бавно се развива обществото. А в България сме свидетели на европейски цени на горивата и неевропейски заплати. Средната заплата в България е 3 пъти по-ниска от средната в целия Европейски Съюз. А това означава, че на българина горивото му излиза всъщност 3 пъти по-скъпо като съотношение доход-цена, заявяват от "Национален протест-горива". Това може да доведе само до забуксуване в напредничавия ход на България към превръщането и в една средноевропейска страна, както самият ни министър-председател обича да обещава, че ще стане. Никой не отчита факта, че горивата, внесени в България от "Лукойл", нямат нищо общо с Африка, тъй като се внасят от Русия. Те са много по-нискокалорични и нискокачествени и нямат нищо общо с войната в Либия!, посочват организаторите на протеста. Спекулация има в цяла Европа, да, но тук няма минимални заплати от 800 евро! А ако някой мисли, че ще станем и ще си търсим щастието в чужбина да слугуваме - жестоко се бърка! Тук е нашата страна, оставаме и ще се борим!

Неадекватно високата цена на горивата предизвиква екстремно поскъпване на продуктите от първа необходимост (храна, лекарства и др.), голяма част, от чиято себестойност е транспортът, който е калкулиран в цената им и ги оскъпява допълнително. Въпросното оскъпяване на горивата влияе пряко върху инфлацията, респективно намаля покупателната сила на Българина.

Това оскъпяване днес ще засегне до месец и нашите бащи, майки, баби и дядовци, тъй като инфлацията ще изяде пенсиите им!!! Нека не създаваме повече предпоставки и благоприятна атмосфера за развитието на престъпността в нашата страна, с която да се налага да се борим пак, и пак и пак!", се казва в декларацията на протестиращите.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg