Новите цени на електроенергията влизат в сила от утре

408
Новите цени на електроенергията влизат в сила от утре

Нови цени за продажба на електрическа енергия на Е.ОН България Продажби АД и за пренос на електрическа енергия на Е.ОН България Мрежи АД влизат в сила от утре, в съответствие с решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕБР).
 
Със същото решение е приета и нова тарифна структура на цената за пренос, която се формира като сбор от цена за достъп и цена за пренос по електроразпределителната мрежа на Е.ОН България Мрежи АД за съответно ниво на напрежение.

От 1 юли цената на тока ще се увеличи с 14.96% за битови потребители, за стопанските потребители (средно напрежение) новата цена е с 13.295 % по-висока, за ниско напрежение – с 16.703 %.

Поради обявената от ДКЕВР промяна на цените за електрическата енергия от 1 юли, консумацията на клиентите за месец юни ще бъде отчетена по извънреден график.

Големите стопански клиенти на компанията ще се отчитат в периода 01.07 – 03.07.2007 година, а битовите и малките стопански клиенти - от 01.07 до 10.07.2007 година. По този начин консумацията на клиентите ще бъде отчетена след влизане в сила на новите цени и те ще могат да се възползват от по- дълъг отчетен период, за който сметките се изчисляват по старите, по- ниски цени. Поради този извънреден график, сметките за месец юни ще обхващат по-дълъг отчетен период, а следващата сметка ще бъде за по-кратък отчетен период.

Компанията удължава срока за плащане на сметките за електроенергия за месец юни на битовите и малките стопански клиенти до 31.07.2007 г. Срокът за плащане на големите стопански клиенти е 21.07.2008 г.

Увеличението на цените за крайни потребители се дължи на повишените цени на производителите на електроенергия и цените за енергия и пренос на Националната електрическа компания ЕАД. Едва 4,89 % или 0,1 ст. на квтч. от увеличението на цените остават за Е.ОН България Продажби и Е.ОН България Мрежи. Останалите 95,11 % от увеличението са в полза на производителите на електроенергия и НЕК, обясняват от Е.ОН, като предупреждават, че това ще затрудни поддържането на електроразпределителната мрежа и ще доведе до съкращаване на инвестициите с 16,61%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg