Общо 54 790 нарушения на трудовото законодателство за последното тримесечие

396
Общо 54 790 нарушения на трудовото законодателство са установени в резултат на извършените през тримесечието 9 295 проверки.
Проверените предприятия са 8 657 със зает в тях персонал от 407 855 лица, като са засечени 329 непълнолетни и 4 343 лица с трайно намалена работоспособност.

Констатирани са 344 неизпълнени в срок предписания.
Нарушенията се разпределят както следва:

39 282 - в областта на здравословните и безопасни условия на труд (ЗБУТ); 15 405 - на трудово-правните отношения(ТПО); 103 - на Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ).

В областта на ЗБУТ най-голям дял заемат нарушенията на нормите, регламентиращи организацията на дейностите по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд - 22 251 или 41% от общия брой нарушения.

Най-често се допускат нарушения на нормите за провеждане на инструктажите и обучението по безопасността на труда; на нормите за обезопасеността на работното оборудване и технологиите и воденето на необходимата задължителна документация по безопасност и здраве при работа.

Нарушенията на нормите, регламентиращи хигиената на труда, са 7 959 или 20% от всички нарушения в областта на ЗБУТ.
На първо място тук са нарушенията, свързани със състоянието на факторите на работната среда - 1 384.

В областта на трудово-правните отношения са констатирани общо 15 405 нарушения, което е 28% от всички общо установени.
Най-често са допускани нарушения по заплащането на труда (19%); следвани от тези за работното време, почивките и отпуските (15,4%).

Установени са само 31 нарушения на нормите, регламентиращи труда на непълнолетните лица, като 14 от тях са за наемане на работа без предварително разрешение от Инспекцията по труда; 3 - за нарушения, регламентиращи платения отпуск на непълнолетните; 3 - за полагане на извънреден труд и 10 - за полагане нощен труд.

В областта на контрола по спазване на Закона за насърчаване на заетостта са установени 103 нарушения.
Повече от половината от тях са констатирани от Областните инспекции по труда във Варна и София град във фирми, извършващи посредническа дейност с издадено разрешение.

За отстраняване на констатираните нарушения са приложени 54 081 принудителни мерки, от които 53 981 са задължителни за изпълнение предписания.

Крайната мярка "спиране" е приложена за 565 машини, съоръжения и работни места.
Спряна е работата на цели цехове и участъци.

От Областната инспекция по труда в Добрич е спрян обособен обект "Улична канализация" поради неукрепен изкоп.
От ОИТ - Плевен - две фурни; стругарно помещение и професионална гимназия в гр. Долни Дъбник поради липса на заземителни инсталации и неизправна мълниезащита.

От работа са отстранен 38 лица поради липса на правоспособност за извършване на определени дейности. За 22 машини, съоръжения и цехове е въведен "специален" режим на работа с оглед осигуряване безопасността на работещите.

Съставени са 2 644 акта за установени административни нарушения и 382 акта за неизпълнени предписания. Общо за тримесечието в сила са влезли 1 494 наказателни постановления с обща стойност на наложените глоби 981 202 лв.

До Прокуратурата са подадени 18 сигнала за системно нарушаване на трудовото законодателство, от които 10 за работодатели, нарушили процедурата за наемане на работа на непълнолетни лица.

Отчетните данни сочат, че намалява делът на работещите при вредни условия на труд в предприятия с налични данни за условията на труд.
През първото тримесечие на 2006 г. 27% от заетите са работили при вредни условия на труд, а през същия период на 2007 г. - 20%.

Също така намалява делът на работещите, които имат права на привилегии и компенсации за работа във вредна среда, но не са ги получавали частично или въобще - от 8,1% през I тримесечие 2006 г. на 3,1% през отчетния период.

Нараснал е броят на предприятията с осигурено обслужване от Служби по трудова медицина - от 80% през м.г. на 83% през първо тримесечие на т. г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg