Обявиха цената на АМ Стума

1876
Обявиха цената на АМ Стума

Магистрала „Струма" ще струва малко под 1.1 милиарда евро. Това каза на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. По думите на Плевнелиев - звеното за консултантска помощ „Джаспърс" е направило анализи приходи-разходи, според които и при по по-скъпия вариант, магистрала „Струма" ще струва малко под 1.1 млрд. евро.

По думите на министъра остава ЕК да утвърди екологичните аспекти на магистралата и конкретно дългият 13.3 км тунел. Целта е до края на 2015 г. да има една модерна магистрала „Струма", в абсолютен синхрон с екологията и природата на България. Това е възможно. Прави се навсякъде в Европа. Ще го направим и в България, обобщи министърът и допълни, че става дума за много сложен проект, минаващ през национални паркове и Натура 2000.

Екологичен комитет за наблюдение ще следи строителството на магистралата избора на трасе и изпълнението, като опитът ще бъде приложен в последствие и към следващите магистрали- „Черно море" и „Хемус"

„ Апликационната форма за Лот 3 не може да бъде одобрена, ако не покажем как можем да строим тунела от екологична гледна точка и ние ще дадем всичко от себе си да го направим в срок. Очакваме апликационната форма за Лот 1 , Лот 2 и Лот 4 да влезе до края на този месец в управляващия орган, а за Лот 3 да влезе до края на годината", каза Плевнелиев, цитиран от Фокус.

Той посочи, че при магистрала „Тракия" са спестени 200 млн .лв.

Магистрала „Марица" е вече с ясни ценови параметри и скоро ще бъдат сключени договори. Бюджетът е 209 млн., на път е да се договори за 130 млн. евро, с което се спестяват 80 млн. евро.

„Кърджали - Подкова" и Софийски околовръстен път - гара Яна са били всеки с бюджет по 32 млн. евро. В момента на всеки един от тях е на нива от 32 млн. лева, с което се икономисват по около 30 млн.лв. от всеки от двата проекта.

„Аз съм много горд с всички рекорди, които бяха разбити на състезанието за „Струма" Лот 1. Там са също дълбоко под бюджета. Ако съберете всичко това, и добавите още 192 млн. лв. икономии в ОП „Регионално развитие" за пътища втори и трети клас вместо планираните 502 млн.лв., ние имаме 640 млн. лв. икономии под бюджетите в двете оперативни програми", каза Плевнелиев.

Той подчерта, че спестените пари отиват за пътищата. Проектът за Южната дъга на София е направен именно, когато са дошли първите икономии. Същото се случва с много други отсечки, които получават своя шанс, благодарение на икономиите.

60 млн. евро, спестени от „Тракия", са дадени за метрото. Миналата седмица е била одобрена разширената апликационна форма за метрото, за да стигне до летището. Участъкът от Цариградско шосе до летището се изгражда благодарение на икономиите от „Тракия".

„Работим за това тунелът под Шипка да има готова апликационна форма до края на годината и строително решение в средата на 2012 г. и „София - Калотина" да бъде завършена до 2015 г.", каза Плевнелиев.Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Vikthor
# 0
13:05 | 12 May 2012
The truth just shines thorugh your post
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg