Окончателно: С 1.8 % се увеличава пенсионната вноска

1171
Окончателно: С 1.8 % се увеличава пенсионната вноска

С 1.8 % се увеличава размерът на вноската за пенсии от 1 януари 2011 г., реши правителството с приемане на бюджета за Държавното обществено осигуряване.

Вноската за фонд Гарантиране вземанията на работниците и на служителите от 0.1 %, става 0% за следващите три години, защото там има натрупани над 200 млн. лева.

Средният осигурителен доход ще е 609.86 лв., тоест заложено е увеличение от 6.3 % спрямо очакваното равнище за тази година.

Въвеждат се диференцирани минимални осигурителни доходи на самоосигуряващите се в размери 420 лв., 450 лв., 500 лв., 550 лева по скала. За земеделските производители и тютюнопроизводителите на 240 лева.

Удължава се с една година въведеният с антикризисни мерки нов режим на изплащане на паричните обезщетения за временна нетрудоспособност - първите три дни се изплащат от работодателя в размер на 70 на сто, а от четвъртия - от НОИ.

Отменя се максималният размер на обезщетението на безработица и се изчислява на база 60% от осигурителния доход на лицето преди загуба на работа.

Минималният дневен размер на обезщетението за безработица се увеличава от 6 лв. на 7.20 лв.

Промените в Кодекса за социално осигуряване ще бъдат приети следващата сряда и след това ще бъдат внесени в парламента.

В събота ще има Национален съвет за тристранно сътрудничество. По настояване на синдикатите, в кодекса ще бъде записано за категорийните работници изграждане на солидарен фонд за ранно пенсиониране под управлението и отговорността на НОИ по примера на функционирането на учителския пенсионен фонд. Нормативните изменения в Кодекса за социално осигуряване ще се приемат до края на 2010 г.

От 1 януари 2011 година вноските за работещите при условия на първа и втора категория труд ще постъпват в новосъздадения фонд.

Активите от професионалните фондове ще преминат под управлението на новосъздадения специализиран фонд.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg