ОП "Околна среда", НАТУРА 2000 и ИСПА - приоритети на МОСВ за догодина

481
ОП

Изпълнението на Оперативна програма „Околна среда”, работата за пълното усвояване на средствата по програма ИСПА, успешното изграждане на екомрежата НАТУРА 2000 и повишаване на ефективността на управлението на отпадъците са едни от основните приоритети на МОСВ за следващата година. Това съобщи министър Джевдет Чакъров на пресконференция днес.

На 16 януари 2008 г. ще се проведе първото официално заседание на Комитета за наблюдение (КН) на оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.” (ОПОС), на него ще бъдат разгледани и гласувани вътрешните правила за работа на комитета и критериите за оценка на проектни предложения. През годината ще бъдат обявявани по няколко процедури за набиране на проекти по основните приоритети на програмата – подобряване и развитие на инфраструктурата за води, за отпадъци и опазване на биологичното разнообразие. Целта е да се наберат максимален брой проекти, защото по регламент до 2010 година България има възможност да усвоява парите, отпуснати за съответната година (от 2007 до 2010 г.) за тригодишен период, а след това този период става две години, съобщи министърът. Ще се обявяват и процедури за отпускане на техническа помощ за подготовка на проекти за общините, с които после да кандидатстват по ОП „Околна среда”.

Направихме не малко за усвояването на средствата по програма ИСПА, но работата ще продължи също толкова активно и през 2008 година, за да не загубим нито едно евро, подчерта Джевдет Чакъров. През 2008 година ще бъдат въведени в експлоатация пречиствателните станции за отпадни води в Пазарджик, Благоевград и Балчик и претоварната станция за битови отпадъци в Приморско. Ще бъдат сключени и договори за строителство по договорени проекти.

Изграждането на НАТУРА 2000 ще продължи според поетите ангажименти, осигурени са 990 000 лева, необходими за актуализация на териториалния обхват и границите на имотите по данни от Картата на възстановената собственост и Агенцията по кадастъра и за материалната база - компютри, хардуер и софтуер за извършване на всички дейности по подготовка на заповедите и изготвянето на картния материал.

В областта на управлението на отпадъците има сериозни задачи, до 16 юли 2009 година трябва да бъдат закрити всички стари общински депа – общо 219, за което ще са необходими 203 млн. евро, каза още министърът. Същевременно ще продължи изграждането на нови регионални депа, които за страната трябва да бъдат общо 55. От тях 25 са изградени, 6 са в процес на строителство, а останалите са на различен етап на подготовка за реализация. Министърът отново потвърди, че проектът за завод за отпадъци на София е в индикативния списък на ОП „Околна среда”. Трябва максимално бързо да бъдат подготвени процедурите по проекта и МОСВ ще продължи да съдейства за това на Столичната община, заяви Джевдет Чакъров. Той съобщи, че в началото на следващата година ще организира среща с ръководството на Столичната община по въпроса.

Развиването на системите за разделно събиране на отпадъци ще продължи да бъде приоритет за МОСВ и през следващата година. На 12 декември е подписано ново споразумение с всичките шест организации за оползотворяване на отпадъци от опаковки, което изисква инвестиции от допълнителни 100 млн. лева за 2008 година от организациите за разгръщане на системите.

Министърът каза още, че след като утре Министерският съвет приеме позицията на България за сезиране на Съда на европейската общност относно решението на Европейската комисия от 26 октомври за намаляване на квотите емисии парникови газове за България, искът ще бъде внесен в съда. Също така ще бъде внесен и иск за спиране на решението на ЕК за намаляване на квотите, докато текат съдебните процедури.

Все още обаче България очаква отговор от ЕК по внесената на 4 декември позиция и ако отговорът е удовлетворителен за страната ни, съдебните процедури могат да бъдат прекратени, уточни министър Чакъров.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg