Швейцарски учени разработват "умни" пластмасови опаковки, които ще показват на купувачите дали плодовете и зеленчуците са достатъчно зрели и пресни, съобщи Прес асосиейшън.

Опаковките ще са оборудвани със сензори, които ще "подушват" химикалите. Те ще измерват температурата и влажността и някои други маркери, които разкриват качеството на продукта.

Целта е да бъдат разработени сензори за опаковките, които регистрират газовете етилен и хексанол. Етиленът стимулира зреенето на плодовете. В малки количества той е мярка за зрялост. Хексанолът се освобождава от плодовете и зеленчуците и е показател за влошаване на тяхното качество.

Ръководител на проекта "Флекс смел" е Даник Бриан от Политехническия институт в Лозана. В него ще участват също британски учени.

Източник: БНР