От 8 на 20 ст. се увеличава субсидията за литър качествено мляко

378
От 8 на 20 ст. се увеличава субсидията за литър качествено мляко

Субсидията за качествено мляко за 2008 г. е в размер на близо 11 млн. лв. Тези средства ще бъдат изтеглени и разпределени в първите месеци на годината, като субсидията за литър качествено краве мляко ще стане 0.20 лв.

Това се договориха министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил и представители на инициативните комитети на млекопроизводителите. В момента помощите за мляко са 0.08 лв. за краве и 0.07 лв. за всички други млека.

Другите възможности за подпомагане на отрасъл животновъдство, които бяха обсъдени по време на срещата, са кандидатстване по Регламент 1860 за еднократна помощ в размер на 6000 евро на стопанство и по Регламент 1857 за получаване на помощ заради неблагоприятните климатични условия.

Изискванията за подпомагане по този регламент са да се докажат загуби в размер на 30% за последните три години. Помощта, която може да получат стопаните, е компенсиране до 80% от загубите им.

Със заповед на министър Кабил бе сформирана работна група с участието на четирима млекопроизводители и представители от МЗП и ДФ Земеделие, които започват работа по указанията за прилагане на двата регламента и субсидията за качествено мляко.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg