От утре фиксираните номера ще се набират само с 0 и код

1440
От утре фиксираните номера ще се набират само с 0 и код

До 00:00 ч. на 10 март всички предприятия, предоставящи обществена гласова услуга, следва технически да са осигурили избирането на фиксирани номера да се осъществява с префикс и код на населеното място, припомнят от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) .

Така от 10 март фиксираните телефонни номера в рамките на едно населено място ще се набират с префикс „0" и кода на населеното място. Например потребителите в София ще трябва да наберат „02" преди номера на търсения от тях абонат в същия град.

Променя се и начинът на избиране на кратки номера за регионални услуги. Те вече ще бъдат избирани с префикс и съответния код на областен център в България. Например „точно време" от гр. София и област София ще се избира с „02 180", от Варна и област Варна с „052 180" и т.н.

Избирането на номерата за спешни повиквания - 150, 160, 166 и 112, както и на номерата за предоставяне на услуги със социална значимост от обхват „116" и на номерата за достъп до справочни услуги от обхват „118", не се променя.

Във връзка с предложената от „БТК" АД възможност след 10 март избирането на фиксирани номера в едно и също населено място да може да става както с код и префикс, така и без код и префикс, от КРС заявиха пред агенция Фокус, че от тази дата, избирането на номерата по настоящия начин (без префикс и код) следва да бъде преустановено, като не се допуска паралелното използване на открито и закрито номеронабиране, категорични са от КРС.

Мотивите на регулатора са, че въвеждане на закрито номеронабиране е заявено на 5 май 2010 г. и че "близо една година е достатъчно време за подготовка и въвеждане на техническите изменения в мрежите на операторите и за информиране на абонатите".

От КРС смятат и за несъстоятелна разпространяваната теза, че въвеждането на закритото номеронабиране ще затрудни българските потребители.

„ Нека не забравяме, че на този принцип се набират мобилните номера в България, както и номерата в други населени места - „извънградските номера", с което крайните потребители са свикнали от години", коментира председателят на КРС Веселин Божков.

В рамките на шест месеца след въвеждане на закритото номеронабиране, за улеснение на потребителите, при набиране на географски номер без префикс и код ще се включва гласово съобщение с текст, поясняващ изискването за набиране на номера, уточни председателят на регулатора.

От комисията са категорични, че с промяната набирането на всички видове номера в България ще бъде унифицирано, което ще е от полза както за потребителите, така и за конкуренцията на пазара.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg