Отнеха лицензите на данъчни складове на Лукойл

1776
Отнеха лицензите на данъчни складове на Лукойл

Директорът на Агенция "Митници" прекрати лицензите за управление на данъчни складове Нефтохим Бургас и Нефтен терминал "Росенец" на лицензирания складодържател Лукойл Нефтохим Бургас АД.

Решението на директора на Агенция "Митници" е връчено на дружеството на 26 юли 2011 г. и влиза в сила от тази дата.

Припомняме, че на 13 юли 2011 г. директорът Ваньо Танов заяви, че петролната рафинерия Лукойл Нефтохим може да остане без лиценза, който й позволява да работи като данъчен склад. Стана ясно, че в рафинерията не са монтирани задължителните измервателни уреди, които да отчитат точните количества горива, пуснати на пазара. По закон данъчните складове функционират на принципа: налози се плащат, след като стоките тръгнат към пазара. Така, на практика, ако няма измервателни уреди, всеки собственик на склад може да обявява каквито количества поиска и да си спести плащането на акциз.


На 13 юли Ваньо Танов каза, че законът е категоричен - тези данъчни складове, които не са превеждани по изискването на закона, едно единствено нещо се предвижда - отнемането на лиценза. "Така че, след завършване на проверките ще бъдат изготвени протоколи и на базата на тези протоколи, ако не са изпълнени изискванията на закона, ще бъде приложена евентуално и тази мярка", каза още за възможните последствия директорът на митниците Ваньо Танов.

От Лукойл Нефтохим тогава отказаха коментар по темата, но след среща с ръководството на Агенция "Митници", на 22 юли 2011 г. от Лукойл Нефтохим заявиха, че ще монтират всички необходими технически съоръжения на складовете за гориво до края на годината. От Лукойл посочват, че са забавили поставянето на измервателни уреди заради мащабите и спецификата на бизнеса в комбината. Определеният от държавата краен срок - 26 юни бил прекалено кратък.

От Лукойл съобщиха, че ръководството на Агенция "Митници" приело да обсъди предоставената информация и въз основа на получените данни да се произнесе относно санкциите за забавянето на изпълнението на наредбата.

Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg