Отново отложиха преговорите за работните заплати

463
Отново отложиха преговорите за работните заплати

Днес, 26 май, в 11.00 часа трябваше да се проведе поредният кръг от преговорите между синдикати и работодатели за препоръчителния индекс за увеличение на работните заплати в частния сектор през 2008 г.

Поради закъснение за срещата от повече от 30 минути от страна на КНСБ, преговорите практически бяха провалени. Нова дата не беше насрочена – предстои тя да бъде уточнена допълнително.

Въпреки така стеклите се обстоятелства, от неформалните разговори между присъствалите представители на организациите става ясно, че съществува тенденция към сериозно сближаване на позициите, най-малко по две причини:

1. Работодателските организации са съгласни с предложението, отправено от страна на синдикатите по време на предишната среща (21 май), а именно увеличението на заплатите да стане на следния принцип: всички заплати да бъдат увеличени с еднаква сума плюс еднакъв процент, като по този начин ще се постигне известно „събиране на ножицата” между най-ниските и най-високите трудови възнаграждения. Тази формула е компромисна за двете страни, тъй като синдикатите настояват за еднакъв процент, а работодателите – за диференциран подход, отчитащ влиянието на въведения от началото на тази година плосък данък.
2. Прилагайки гореописания подход, работодателските организации предлагат увеличението на най-ниските заплати да бъде с двуцифрено число, както настояват през цялото време синдикатите.

По време на предстоящите разговори работодателските организации ще настояват още при изчисляването на индекса да бъдат отчетени следните фактори: нарастването на работните заплати през изтеклата година с 24 на сто (много повече от предварително договореното); негативните прогнози за състоянието на икономиката, в т. ч. националната, европейската и световната.

В заключителния документ от преговорите да се запише, че индексът не е задължителен, а препоръчителен и отделните отрасли и предприятия могат да определят по-висок или по-нисък процент, в зависимост от конкретното си икономическо състояние и перспективите за неговото изменение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg