Отново се задава проблем с боклуците на София

432
Отново се задава проблем с боклуците на София

Отново се задава проблем с боклуците на София. Този път проблемът е с балираните отпадъци, които от три години престояват на площадките в "Кремиковци" и Гара Искър. Изтече тригодишният срок, в който тези площадки имаха разрешително от екологичното министерство.

Затова балите трябва спешно да бъдат преместени и обезвредени, иначе ни грозят големи глоби – от 1 млн. до 3 млн. евро на ден. Срокът, който ни е даден от Европа, е 1 септември. Оказва се обаче, че засега балите няма къде да отидат, а Столичната община и държавата отново влязоха в спор кой трябва да намери нов терен.

"Мисля, че абсолютно наясно са колегите от Столична община, че срокът не може да бъде продължаван. Трябва да се намери начин за обезвреждане", отбеляза Чавдар Георгиев, зам.-министър на околната среда и водите.

Близо 500 000 тона бали трябва спешно да бъдат преместени. Европейската комисия е дала срок на страната ни до 1 септември да се отърве от балите.

Чавдар Георгиев допълни, че засега няма решение на въпроса, но се търси такова.

"Правителството пое ангажимент към Европейската комисия, че ще осигури място и ще предложи варианти за депониране и обезвреждани на балите", заяви Мария Бояджийска, зам.-кмет по екологията в Столична община.

По закон е задължение на кмета да се справи с боклука.

"В крайна сметка, това е задължение на Столична община да каже какъв начин предпочита и ние съответно да го контролираме, и да го разрешим", отбеляза Чавдар Георгиев.

"Може ли Столична община да взема решение по отношение на инсталации, които са извън територията на нашата община – не", заяви от своя страна Мария Бояджийска.

В началото на тази година, Столичният общински съвет вече гласува 20 млн. лв. за това. Макар и да не се знае за къде ще поеме боклукът, 5 млн. са за транспорт. Докато общината и държавата си подхвърлят балите, изтекоха договорите за охрана и поддръжка на площадките. В момента общината ги подновява.

Така, на практика, удължава живота им с още една година. Въпреки че, те няма да имат разрешително за това. Жителите на съседните квартали още преди три години се опитаха да спрат похода на балите към населените им места. Днес са притеснени, че властите не знаят какво да правят с боклука.

"Столичната община е свършила своята работа за решаване на проблема с боклука на София". Това заяви столичният кмет Бойко Борисов.

По думите му проектът за завод за обработка на отпадъците в София ще е готов до края на годината, а първата копка на обекта ще е догодина.


Източник: bТВ, БНТ, Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...