Отрицателното търговско салдо със страните извън ЕС се увеличи до 5.45 млрд. лв.

429
Отрицателното търговско салдо със страните извън Европейския съюз за деветмесечието на годината се увеличи до 5.45 млрд. лв., като това е ръст от 14.6 на сто на годишна база показват, предварителните данни на Националния статистически институт.

Износът на български стоки за трети страни към края на месец септември възлиза на 7.316 млрд. лв., или със 7.8 на сто повече от съответния период на 2006 г. Вносът се повишава с 10.6 на сто, до 12.765 млрд. лв.

Най-голям е стокообменът с Русия – 4.43 млрд. лв., от които вносът е 3.97 млрд. лв. (близо 90 на сто). На второ и трето място в стокообмена остават съответно Турция (4.35 млрд. лв.) и Украйна (2.35 млрд. лв.).

Най-голям търговски дефицит България има с Русия (3.52 млрд. лв.) и Украйна (1.86 млрд. лв.), като тези две страни формират 98.7 на сто от общото отрицателно търговско салдо на България със страните извън ЕС за деветмесечието.

За периода България е внесла от трети страни минерални горива и масла за 5.237 млн. лв., което е ръст от един процент спрямо деветмесечието на миналата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg