Оздравяват БДЖ със 140 млн. лв., решиха депутатите

521
Оздравяват БДЖ със 140 млн. лв., решиха депутатите

Българската банка за развитие да предостави на БДЖ заем до 140 000 000 лв. въз основа на целево предоставени от централния бюджет възстановими средства, одобри парламентът.

Депутатите гласуваха на второ четене Закон за предоставяне на помощ за оздравяване на "Холдинг Български държавни железници" - ЕАД.

Средствата от централния бюджет се предоставят на Българската банка за развитие като гаранционни депозити. Условията за отпускане и обслужване на заема се определят със споразумение между министъра на финансите, министъра на транспорта и банката, одобрено от Министерския съвет.

С парите холдингът ще плаща за оздравителни процедури, но с одобрението на министъра на финансите. Той, при спазване на бюджетното салдо за 2011 г. по Конвергентната програма 2011 - 2014 г., трябва да осигури средства до размера на отпуснатия заем и начислената лихва, с които да се увеличи капиталът на железопътната компания.

Условието е мярката да бъде одобрена от Европейската комисия след нотификацията на плана за преструктуриране на дружеството. Според приетите разпоредби при предоставянето на заема няма да се прилага Законът за обществените поръчки.

При дискусията по проекта от левицата, както и при първото четене, се обявиха срещу отпускането на пари за оздравяване на БДЖ да бъде оформено чрез закон. Парламентът не е счетоводител, нека правителството да си поеме отговорността с постановление или чрез друг нормативен документ, за да предостави тази еднократна помощ, коментира Любен Корнезов.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg