Паричният съвет в много по-голяма степен налага финансова дисциплина

340
Паричният съвет в много по-голяма степен спрямо другите режими на парична политика изисква и налага на правителствата да осъществяват разумна и отворена фискална политика и политика на структурни реформи, които са заложени в Пакта за стабилност и растеж и в Лисабонската стратегия.

Това каза пред участниците в конференцията "Десет години валутен борд и предизвикателствата пред приемането на еврото" управителят на БНБ Иван Искров, цитиран от БТА.

Според Искров това е една от причините вече трето правителство и БНБ да водят последователна политика на присъединяването на страната към Европейския съюз и еврозоната.

Управителят на БНБ смята, че паричният съвет е най-подходящият режим за парична политика при присъединяването на България към единната европейска валута. Той в най-висока степен възпроизвежда условията, при които една икономика функционира, когато тя вече е член на еврозоната, допълни Искров.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg