Парламентът одобри Закона за съдебната власт

271
Народното събрание одобри на първо четене Закона за съдебната власт, предложен от правителството.

В проекта се определят статутът и правомощията на Инспектората към Висшия съдебен съвет, наблюдаващ дейността на органите на съдебната власт.

11-членният орган ще проверява организацията на административната дейност в съда, прокуратурата и следствието и образуването, движението и приключването на делата.

Според одобрения на първо четене закон се придвижда нов вид дисциплинарно наказание за магистратите. Освен понижаване и освобождаване от длъжност, те вече ще бъдат наказвани и с намаляване на заплатата им - от 5 до 20% за срок до две години.

Законът предлага увеличаване на представителството на прокуратурата във Висшия съдебен съвет за сметка на квотата на следователите.

Между първо и второ четене ще стане ясно и дали има шанс този закон да промени статута на Висшия съдебен съвет и този орган да стане постоянно действащ.

Междувременно в Пловдив ще се проведе дискусия по проекта за новия Закон за съденбата власт.
На срещата ще бъдат обсъдени правомощията на Висшия съдебен съвет и статута на Инспектората към Съвета.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg