Плугчиева обсъди с БТПП програмата за усвояване на европейските фондове от фирми

345
Плугчиева обсъди с БТПП програмата за усвояване на европейските фондове от фирми

Министерството на икономиката и енергетиката работи усилено за максимално ускоряване на процеса за финализиране на преговорите и стартиране на същинската дейност по приоритетна ос 3 „Финансови ресурси за развитие на предприятията” по ОП „Конкурентоспособност”, се съобщава на сайта на Министерски съвет.

Целта  е повишаване на инвестиционната активност и предприемачеството чрез развиване на специални финансови инструменти за финансиране от малките и средните предприятия.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева обсъди с Изпълнителния съвет на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) предложенията на бизнес организацията по оперативната програма с цел подпомагане на българските фирми в процеса на усвояване на средствата от европейските фондове. В срещата участваха и представители на министерствата на икономиката и енергетиката и на финансите.

Заместник министър-председателят запозна представителите на БТПП с предприетото досега по предприсъединителните и оперативните програми и конкретните стъпки за действие през следващите месеци.

С цел максимална прозрачност и достъпност до информация за всяка една програма вицепремиерът съобщи, че до края на месец юли на интернет страниците на ведомствата, които управляват оперативни програми ще бъде създадена унифицирана база данни с изчерпателна информация за потенциалните бенефициенти.

Едно от предложенията на БТПП, направено на срещата, е необходимостта държавата да гарантира достъпа на микро-, малките и средните предприятия до разнообразни финансови източници чрез насърчаване създаването на пазарно-ориентирана система от гаранционни фондове, както и за рисков капитал и микрокредитиране.

Необходимостта от подобряване на достъпа до финансиране за микро-, малките и средните предприятия е сериозно анализирана още при разработката на ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”.

 Това е залегнало като един от основните приоритети в оперативната програма - ос 3: „Финансови ресурси за развитие на предприятията”, която възлиза на 200 млн. евро.

 Тя включва операции в подкрепа и капитализиране на разходите за управление на финансовите посредници - гаранционни фондове за малки и средни предприятия, фондове за дялов (рисков) капитал и фондове за микро финансиране.

Това ще се реализира чрез инициативата JEREMIE на Европейската комисия и ще се управлява в България от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). В момента се водят преговори с представители на ЕИФ, на които се уточнява реализирането на инициативата в страната.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg