Преките китайските инвестиции у нас за периода 1992-2006 г. са 8.8 млн. долара

358
Преките китайските инвестиции у нас за периода 1992-2006 г. са 8.8 млн. долара

Преките китайските инвестиции у нас в периода 1992-2006 г. са 8.8 млн. долара, което нарежда страната на 34-то място в класацията на инвеститорите. Общо 79.5 на сто от капиталовложенията са реализирани през 2004 г.

Китай е най-големият азиатски партньор на страната ни. През 2006 г. стокообменът ни нараства с 31 на сто и е 1.02 млрд. долара.

Износът включва нерафинирана мед, отпадъци от мед и алуминий, продукти и полупродукти от желязо и стомана, инструменти за леярската промишленост и т. н.

От Китай внасяме предимно радиоапаратура, полиацетили, електрически уреди и др. В
момента в регистъра на Българската търговско-промишлена палата са вписани 249 дружества със 100 процента китайско участие, 20 смесени дружества и 7 търговски представителства.

Развитието на търговско-икономическото сътрудничество между България и Китай бе обсъдено на 13-а сесия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество.

Нейни съпредседатели са заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева и заместник-министърът на търговията на Китай Ю Гуанджоу. Домакин на срещата на 24-29 юни т. г. бе китайската столица Пекин.

Договорено бе участието на български фирми в специализираното изложение за селскостопански продукти, храни и напитки в Пекин през ноември 2007 г. Българската страна е отправила покана към китайските компании да участват в есенния Международен панаир в Пловдив.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg