Преподаватели, сервитьори и готвачи най-търсени на пазара на труда

511
 Преподаватели, сервитьори и готвачи най-търсени на пазара на труда

© Pixabay

Най-търсените професии на пазара на труда през август са били преподаватели, бармани, сервитьори, готвачи, камериери, монтажници, миньори, строители, работници по събиране на отпадъци, машинни инженери и металурзи. Това показва статистиката на Агенцията по заетостта. 

В края на август регистрираните безработни в бюрата по труда са 245 774, като спрямо юли намалението е с 12 779 души. В същото време увеличението спрямо август 2019 г. е със 73 131 лица.

Равнището на регистрираната безработица в страната през август е 7.5%, като генцията по заетостта отчита спад от 0.4 процентни пункта в сравнение с предходния месец юли и ръст с 2.2 пункта спрямо година по-рано.


През месец август 2020 г. 23 548 души са започнали работи, като 76.7% от тях са устроени в реалната икономика. Излизащите от регистъра на безработните поради започване на работа са само с 515 по-малко отколкото влезлите новорегистрирани. За сравнение, през същия месец август на предходните четири години статистиката на Агенцията по заетостта показва, че входящият поток новорегистрирани е надвишавал над десет пъти броя на постъпилите на работа, като през 2019 г. те са били със 7 133 повече от напусналите бюрата по труда поради започване на работа.

През изминалия месец и 364 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда. В сравнение с месец август 2019 г. се отчита значителен ръст на започналите работа безработни – с 62.3%.

През август най-много започнали работа се отчитат в сектора на преработващата промишленост – 20.2% от всички започнали работа, следвани от хотелиерство и ресторантьорство – 14,1%, търговията, ремонта на автомобили – 13,9%,  държавно управление – 11,9%, строителство – 5,5%, и др.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през август са 18 048 които са с 4,7% повече от тези, заявени през август 2019 г. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (23.7%), следвана от образованието (16.4%), хотелиерството и ресторантьорството (14.6%), административните и спомагателните дейности (13.2%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (8.8%)  и строителството (5.7%).

   

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg