Продължава изпускането на яз. "Искър", няма висока вълна по реката

663
Продължава изпускането на яз.

Няма висока вълна по река Искър заради започналото снощи малко след полунощ контролирано изпускане на язовир „Искър”. То беше разпоредено вчера от министър Джевдет Чакъров с цел да се осигури свободен обем и да не се допусне той да прелее.

Снощи обемът му беше 597 млн. кубически метра, а не трябва да превиши 604 млн. кубически метра, въпреки че общият му обем е 650 млн. кубически метра.

Изпускат се по 30 куб. метра в секунда през ВЕЦ „Пасарел” и ВЕЦ „Кокаляне”. Преработените води постъпват в язовир „Панчарево”, който също продължава да се изпуска контролирано.

По информация от тази сутрин вече е спряло покачването на обема и притокът се е изравнил с разхода.

Контролираното изпускане ще продължи и през следващите дни, за да се осигури достатъчен свободен обем, предвид прогнозираните от НИМХ интензивни валежи в началото на юни. Министър Чакъров разпореди от понеделник контролирано изпускане през ВЕЦ и на язовир „Въча”.

Целта е да се достигне предписания му контролен обем от 195 млн. кубически метра, тъй като той се беше повишил до 221 млн. кубически метра. Днес обемът му е 218 млн. кубически метра.

Експерти от дирекция „Води” на МОСВ препоръчват с повишено внимание да се следят реките Айтоска и Марица при Пазарджик, Пловдив и Харманли, защото водните количества в коритата им са големи.

Прогнозите са, че до края на деня и утре се очаква повишаване на нивата на реките в централнатачаст на Дунавския водосбор (Вит, Осъм, Янтра), както и в планинските участъци на реките в Южна България. През следващите 1-2 дни се очаква по-съществено повишаване на нивата на реките в планинските райони на страната.

Според информация от НИМХ има опасност от локални интензивни валежи и градушки, главно в планинските райони, където са възможни количества около 30-40 л на кв.м в следващите 24 часа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg