Производствените цени скачат с 4.5% за годината

488
Производствените цени скачат с 4.5% за годината

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2012 г. е с 1.9% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1.7%, в преработващата промишленост - с 0.9%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.1%, съобщава НСИ.

Индексът на цени на производител се смята за ранен измерител на инфлацията

По значително са се увеличили производствените цени на основните метали - с 1.3%,компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0.8%, хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.5%.

На годишна база цените на производител на вътрешния пазар през юли 2012 г. нарастват с 4.5%, като увеличението при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ достига 10.6%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо юли 2011 г. е отчетено при: производството на химични продукти - с 8.4%; производството на тютюневи изделия - с 8.1%; производството на напитки - с 5.0%.

Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 3.4%, при производството на електрически съоръжения - с 1.6%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.4%.

Общият индекс на цените на производител през юли 2012 г. , който включва и изнса, се увеличава с 3.1% в сравнение със същия месец на 2011 година.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg