Промени във финансирането на партиите иска политическият елит

458
Промени във финансирането на партиите иска политическият елит

Качеството и количеството на политическото представителство, финансирането по политическите партии и реформа на избирателната система - това са трите акцента, представени от президента Георги Първанов на организирания от него дискусионен форум за политическия модел в България, който се проведе в НДК с участието на депутати, парламентарни и извънпарламентарни политически партии, представители на централната и на местната изпълнителна власт, на неправителствени организации и на медии, експерти .

Според Първанов наличието на 380 партии води до изпразването им от съдържание, но в същото време промените не трябва да намалят шансовете за поява на нови партии. Трябва да се въведе период на доказване на партиите.

Президентът посочи още, че основният фактор, който генерира политическа корупция, е непрозрачното финансиране на партиите. По думите му няма ефективен контрол за произхода на парите, с които се финансират политическите формации. Също така трябва да се прекратят даренията от юридически лица. Освен това при всяко дарение да се попълва декларация за произход на средствата и липсата на конфликт на интереси.

Първанов поиска и въвеждането на публичен регистър на социологическите, рекламните и лобиските и пи-ар организации. Според него трябва да се дадат права и ресурс на Сметната палата за контрол върху вътрешно партийните финанси.

По отношение на реформата в избирателната система Първанов се застъпи за въвеждането на мажоритарен елемент в пропорционална избирателна система.

На критиките, че тежестта на отделните мандати ще бъде различна и мажоритарно избраните депутати няма да са стабилни в парламента, Първанов посочи, че до сега 35 депутати от 40-то Народно събрание са изневерили на избирателя и са сменили парламентарната си група или са станали независими. Първанов бе категоричен, че ако има срастване на политиката с бизнеса, затова не е виновен мажоритарния елемент .

Той каза още, че експериментът от евроизборите за преференциално гласуване е бил несполучлив, тъй като това не мотивира достатъчно избирателя. Според президента, ако се въведе такова гласуване, битката за гласове ще се прехвърли вътре в партията.

Можем да надмогнем тясно партийния подход и да постигнем резултати, които са в обществени интерес и ще дадат стабилност на политическата система, заяви премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев по време на дискусията.

Първият принцип е, че стабилна европейска демокрация не може да се дължи на други субекти, освен на политическите партии, отбеляза Станишев. Той подчерта, че са необходими решения в целия комплекс от мерки. И първата стъпка са промените в Закона за политическите партии.

В БСП върви активна работа за разглеждане на различни модели за подобряване на избирателната система. Той посочи, че пазарът на реклама и медийният пазар тласкат партиите да харчат повече пари. "Нужни са сериозни промени тук, да има равни условия, за да се избегне купуването на гласове. При условие, че има достатъчно финансиране от държавата за политическите партии", подчерта още Сергей Станишев.

ДПС е на категоричната позиция че промените в избирателните закони и за политическите партии трябва да са факт до 15 или до 30 октомври, защото през пролетта вече ще е късно, заяви Лютви Местан, зам. председател на ПГ на ДПС.

Той се съгласи със Станишев, че въпросът за политическите партии не търпи отлагане, като общата отговорност е гарантиране на пълна прозрачност. По отношение на направено предложение на БСП за увеличаването на държавната субсидия за партиите 3 пъти, Местан заяви,че ДПС приема това предложение само, ако то се съчетае с редица други изменения на закона за политическите партии, с които да излязат на светло всички начини за финансиране на партиите. Неформалният лидер на ГЕРБ подкрепи президента и премира за искането им за увеличаване финансирането на политическите партии.

Според Сидеров, чрез "поправки в правилата управляващите се стремят да постигнат служебна победа". Лидерът на "Атака" обяви, че сред участниците в Управителния съвет на фирма "Информационно обслужване"АД са Ивелин Николов и Кирил Желев - членове на Висшия съвет на БСП. По думите на Сидеров по-важно е политиците да спазват своите обещания. Референдумът за избирателната система е демагогия, подчерта още лидерът на "Атака" по време на дискусията.

Източник: БГНЕС, БНР, Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg