Промишлените предприятия инвестирали с 24.2% по-малко през 2015 г

820
Промишлените предприятия инвестирали с 24.2% по-малко през 2015 г

Инвестиционната бизнес анкета на НСИ, проведена сред промишлените предприятия през март 2016 г., осигури информация както за реализираните от тях инвестиции през 2015 г., така и за инвестиционните им планове през тази година.

По последни данни разходите за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи в промишлеността през 2015 г. са с 24.2% по-малко, в сравнение с 2014 година.

Настоящата бизнес анкета на инвестиционната активност показва, че плановете на промишлените предприятия през 2016 г. са за свиване на инвестициите с 4.2% спрямо направените през 2015 година.

В общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през тази година делът на частния сектор е около 83%, като мениджърите предвиждат намаление на инвестиционните си програми с 11.8%, в сравнение с предходната година.

По основни производствени групировки най-голям относителен дял в очакваните инвестиции през 2016 г. формира производството на стоки за междинно потребление (35.1%), при което се предвижда намаление от 2.4% спрямо 2015 година.

На второ място по прогнозен обем на инвестициите са енергетичните и свързаните с водата сектори (с относителен дял от 31.3%), които очакват увеличение със 7.3%, в сравнение с предходната година. Следва производството на недълготрайни потребителски стоки, което е с относителен дял от 16.6%, като предвижданията на мениджърите са за свиване на инвестиционните програми с 28.6% спрямо 2015 година.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg