Равнището на безработица през юни е 7.42%

299
Равнището на безработицата през юни е 7.42%. Във всички области на страната се отчита спад в равнището на безработица. Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда е 274 820 души. Те са с 14 933 души по-малко от предходния месец, а за една година числеността на безработните е намаляла с 65 239 души.

Безработицата в страната продължава да спада, тъй като значителната лятна сезонна заетост предопределя по-големия брой на лицата, които напускат бюрата по труда, спрямо тези, които се регистрират. В бюрата по труда са обявени 17 900 свободни работни места. От тях 15 900 са на първичния пазар на труда, а 2000 са по програми за заетост.

През юни по програми и мерки, реализирани от Агенцията по заетостта, са работили 77 499 лица. Те са се увеличили със 767 души спрямо предходния месец, информират от МТСП.
Стартираха два нови проекта – Проект “Оптимизъм” и Пилотен проект за общо и професионално обучение на безработни и заети лица в балнеологията.

През месеца в териториалните поделения на Агенцията по заетостта са организирани 236 курса за квалификация на безработни и 46 за квалификация на заети лица. В обучение за професионална квалификация са включени 4507 безработни лица.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg