Разместване сред топ 5 на банките в страната

11595
Разместване сред топ 5 на банките в страната

© БНБ

В края на първото тримесечие на годината в топ 5 на банките в страната се наблюдава разместване.

В края на миналата година приключи обединението между ОББ и Сибанк, които вече оперират под общия бранд на ОББ. Това доведе и до промяна в позицията на банката.

Тя бе 4-та по активи, но след обединението ОББ вече е трета по големина на активите банка в страната като измества от тази позиция Първа инвестиционна банка. Това разместване е важно да се отбележи, защото при влизането на страната ни в Еврозоната ще се присъединим и към Европейския банков съюз, като под прякото наблюдение на ЕЦБ ще преминат първите три банки по големина на активите. Към този момент това ще бъдат Уникредит Булбанк, Банка ДСК и ОББ.

Активите на банковия сектор намаляват спрямо декември 2017 г. с 0.2% (238 млн. лв.) и в края на март 2018 г. възлизат на 97.6 млрд. лв. Делът на петте най-големи кредитни институции в активите на банковата система нараства до 59.1%.

Брутните кредити и аванси на системата се увеличават спрямо края на декември 2017 г. с 1.7% (1 377 млн. лв.) поради растеж на вземанията от кредитни институции и на кредитния портфейл.

Кредитирането към домакинствата продължава да ускорява обемите си. Портфейлът от жилищни кредити, отпуснати през първото тримесечие на годината, бележи ръст с 468 млн. лв., според статистиката на БНБ. Подобни нива не са регистрирани от края на 2008 г.

След като в края на миналата година обемът на отпуснатите кредити към бизнеса бе под натиска на почистване на портфейлите на няколко големи банки, то в началото на 2018 г. нещата вече изглеждат по по-различен начин. За първите три месеца се отбелязва ръст от 444 млн. лв. или 1,3%. Най-голям ръст за тримесечието реализират Юробанк И Еф Джи с 111 млн. лв. и Банка ДСК с 101 млн. лв. Веднага след тях се нарежда СЖ Експресбанк с 41 млн. лв.

Депозитите в банковата система намаляват за периода с 0.1% (56 млн. лв.), като в края на март възлизат общо на 83.7 млрд. лв. Увеличение има при депозитите на домакинства (с 339 млн. лв., 0.7%), на сектор държавно управление (със 181 млн. лв., 9.1%) и на други финансови предприятия (с 43 млн. лв., 1.6%).

В края на март 2018 г. брутният размер на необслужваните кредити и аванси в банковата система възлиза на 7 715 млн. лв. (при 8 292 млн. лв. към края на 2017 г.). Делът им намалява до 9.3% (при 10.2% в края на декември 2017 г.).

В анализът на БНБ се посочва, че печалбата на банковата система за първото тримесечие на 2018 г. е 267 млн. лв. (при 288 млн. лв. за същия период на миналата година). Разходите за обезценка на финансови активи, които не се отчитат по справедлива стойност в печалбата или загубата, за текущото тримесечие са 106 млн. лв. (при 125 млн. лв. година по-рано). Към 31 март 2018 г. нивата на показателите за възвръщаемост на активите (ROA) и за възвръщаемост на капитала (ROE) на банковата система на годишна база са съответно 1.10% и 8.88%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...