Приемането на еврото у нас ще повиши доверието в страната, което ще провокира ръст в чуждестранните инвестиции. Това посочи Живко Тодоров, главен финансов директор и член на УС на Първа Инвестиционна Банка, по време на икономическия форум „Шумът на парите“, организиран от Profit.bg.

По думите на Тодоров, влизането на България в еврозоната е тема от 2007 г. насам, но при всички положения това ще се случи най-рано след 3 години, тъй като първо трябва да влезнем в така наречената „чакалня“.

„Еврото ще вдигне доверието в страната. Ще влязат и много външни инвестиции, нещо, което позабравихме, след като го видяхме след 2007 г. След това инвестициите бяха заместени от еврофондовете, така че когато еврофондовете приключат, еврото ще ги замести добре“, каза банкерът.

Според него, навлизането на еврото у нас няма да доведе до някакво сътресение с цените на стоки и услуги.

По отношение на дигитализацията, навлизаща в банковия сектор, Тодоров смята, че нуждата от физическа консултация няма да изчезне. По думите му е безспорен факт, че доста банки инвестират в този процес, като правят вътрешни конкурси за финтех стартъпи или директно ги придобиват, но тези алтернативни канали не могат да заменят човешкия контакт.

Експертът посочи, че въпреки цялото това говорене за навлизане на технологиите, у нас все още под 10% от потребителите използват онлайн банкиране.

Според Тодоров, лихвите по кредитите по-скоро ще вървят нагоре, но това зависи в голяма степен от рещенията на Европейската централна банка, които у нас се усещат обикновено след година.

Според него, ситуацията на имотния пазар не представлява надуване на ценови балон, а по-скоро цените на жилищата наваксват пазара. По думите му, още 2012-2013 г. икономиката на страната е достигнала предкризисните си нива, но чак сега се наблюдава ръст в активността на пазара на имоти.

През миналата година ипотечното кредитиране отчете 8% ръст, което не се е случвало отдавна, каза той. Големият ръст на нови жилища в строеж и на нови издадени разрешителни за строеж ще провокира по-високо предлагане, което ще окаже задържащ ефек на цените на имотите през следващите години, стана ясно от думите му.

По отношение на корпоративното кредитиране, Тодоров посочи, че през последните две години всички компании са чакали да видят какво ще стане с прегледа на качеството на активите на българската банкова система. След като това вече е в миналото, за първото тримесечие на тази година се отчита 1.3% ръст в корпоративното кредитиране, каза той.

Големите ръстове обаче ще дойдат по-скоро от потребителското кредитиране, а не от корпоративното, тъй като в ЕС фирмените заеми се равняват средно на около 52-53% от БВП на страните, докато у нас този дял възлиза на 47-48% от БВП, обясни Тодоров.

От друга страна, в ЕС потребителското кредитиране заема дял от средно 60% от БВП на страните, а у нас сме на ниво от около 30% от БВП, добави той.

Повече информация за Шумът на парите можете да намерите на сайта на събитието или във Фейсбук.

Спонсори на конференцията Шумът на парите през 2018 г. са Първа Инвестиционна банка, CSOFT, Philip Morris, SIRMA Group, Градус, ALCOMET, TBI BANK, Admiral Markets, Qatar Airways, Garitage park, Arco Real Estate, Opel, Residential Park Lozen, Aмерикански университет в България, Юг Маркет и Юг Маркет Фонд Мениджмънт, Пощенска Банка, International Hotel Casino & Tower Suites, Amundi asset management, Сосиете Женерал Експресбанк, Mining.bg и Hotel Rila Borovets.

Организационен партньор на събитието е агенцията за връзки с обществеността United Partners.

Медийни партньори на събитието са Novini.bg, Economic.bg, Kaldata.com, Offnews.com, Imot.bg, ФАКТИ, Businessmap.bg, в. Труд и сп. Икономика.