Безналичните плащания се увеличават. Тази тенденция е видна от повече от 10 години. Българинът все по-често предпочита да не издува портфейла си с банкноти и монети, а просто да носи обикновена банкова карта. Статистиката на БНБ показва, че за 2016 г. над 5 млрд. лв. са минали през банкови карти. В страната има над 7300 банкомата и над 82 000 ПОС терминални устройства. Ето защо изчезването на банкнотите и монетите от нашите портфейли изглежда повече от логично.

Тези данни обаче очертават само една обща рамка на развитие на безналичните плащания, а публично достъпната статистика не дава възможност да се вникне в детайли и да се проследи активността на самите потребители. Миналата година Министерството на финансите задължи всички държавни институции и общини да сложат ПОС терминали, за да гарантират на хората, че разплащанията с хазната ще могат да стават безкасово. Това провокира и Visa България да организират в началото на тази година игра с награди за всички свои картодържатели. Всеки, който плати своите данъци и такси в периода от 19 февруари до 29 април 2018 г., има възможност да спечели две специални награди. При плащане с карта Visa на ПОС терминал в съответната общинска институция могат да бъдат спечелени всяка седмица по три мобилни телефона iPhone X. А при плащане онлайн с Visa потребителите се включват автоматично в ежедневно теглене на 10 външни батерии за телефон.

Победителите от първите 2 седмици на промоционалната кампания вече са известни. Данните, които са публикували за тях от Visa, показват, че най-активни в кампанията са картодържателите от Fibank/Първа инвестиционна банка. От общо 216 победители клиенти на банката са 136 човека или 63% са използвали карти Visa, издадени от Fibank. Сред останалите 80 победители най-голям брой са тези на Райфайзенбанк - 26 човека, и Юробанк България/Пощенска банка - 9. Данните показват, че високата активност на клиентите на ПИБ се запазва константна, като и през първите три седмици на промоцията техният брой изпреварва съществено клиентите с карти, издадени от други банки.

Източник: www.visabg.com

Промоцията на Visa продължава до 29 април, така че всеки, който е пропуснал или все още не е платил своите местни данъци и такси, може да го направи и да спечели награда.