Реакциите след взрива в Челопечене

1562
Реакциите след взрива в Челопечене

На пресконференция в Министерски съвет, преди извънредното заседание на правителството ген. Златан Стойков съобщи, че ген. Николов и Андрей Иванов са на място и ръководят евакуацията на хората.

По-късно стана ясно, че двеста души от Челопечене и Чепинци са евакуирани в 170 СОУ „Васил Левски” в Курило, съобщиха от пресцентъра на СО. На хората са осигурени храна и вода. По нареждане на кмета на София Бойко Борисов, който беше в кв. „Ботунец”, са осигурени седем автобуса за евакуация на граждани, живеещи в района на взривовете. В момента се организира преместването на децата от детската градина в Казичене до тази в Панчарево.

1700 са евакуираните от 600 къщи в района на взривилия се склад за боеприпаси край Челопечене, съобщи в Министерски съвет министърът на извънредните ситуации Емел Етем."Екипите на Главна дирекция “Национална служба “Гражданска защита” – Министерство на извънредните ситуации извършват непрекъснати замервания в района на Челопечене и останалите населени места в района. Разширява се периметъра на измервания в населените места около инцидента. Няма превишения на пределно-допустимите концентрации", пък се казва в съобщение на Министерството на извънредните ситуации. "Замерванията на въздуха показват, че концентрациите на вредните вещества са в границите на допустимите норми". "Ако възникне някаква заплаха, своевременно ще информираме хората как да действат", заяви министър Етем.

Тя разказа хронологията на събитията. В 6.28 часа тази сутрин са започнали взривовете в складове на Министерството на отбраната. В 6.30 часа е постъпил сигнал на тел. 112 и две минути по-късно сигналът е изпратен до МВР, МЗ, Министерството на извънредните ситуации и до МО. В 6.35 часа вече са били на място първите полицейски автомобили, коли на пожарната, "Бърза помощ", отрядите на гражданска защита, на отбраната. Между 6.30 и 6.45 часа на тел. 112 са постъпили 1400 сигнала, от които 500 са били насочени към русенския център, защото софийският не е могъл да ги обработи.

Вътрешният министър Михаил Миков пък увери, че 5 минути след взрива на място са пристигнали 4 противопожарни коли и 1 линейка. В момента е осигурена охрана на къщите в Челопечене, а хората са изведени извън зоната на евентуалната взривна вълна.

Николай Цонев бе категоричен, че складът с 20 тона тротил е изгорял, а тротилът не се е взривил. Той отхвърли версията, че частна фирма е наела складовете. Според него никога не е имало такава. Складовете винаги са били управлявани от Министерството на отбраната. В момента екипите на Гражданска защита, пожарната и полицията очакват да приключат взривовете. Един час след това ще започне разследване за причините на взрива.

Съдържанието на прах във въздуха в района на Челопечене се понижава, показват данните от мобилната автоматична станция на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), която в момента се намира в с. Чепинци, на около три километра от Челопечене. Всички стойности са в допустимите норми.

Независимо от това главният здравен инспектор на страната д-р Тончо Тонев предупреди, че концентрацията на прах в района на взрива е над допустимото и призова да се ограничи излизането на открито, а хората да се предпазват с мокри кърпи.

Няма опасност за питейната вода в района на взрива и столичния град. Временно остават без електричество Челопечене, Чепинци и Враждебна. Летище “София” остава затворено до 14,30 часа, а полетите се пренасочват за летището в Пловдив.

Сформиран е оперативен щаб, който ще координира действията по обезопасяване на района и гарантиране сигурността на гражданите след инцидента на полигона в Челопечене. В него са включени министърът на здравеопазването, главният секретар на МВР, директорът на НСПБЗН, зам.-началникът на Генералния щаб, представители на “Гражданска защита”, полицията и др. Щабът ще подава информация на всеки 30-40 минути или при промяна на обстановката.

Началникът на кабинета на държавния глава - Никола Колев, заяви, че проблемът със старите боеприпаси на БА е много тежък и сериозен. В резултат на реформата в армията в различни складове на БА са натрупани като излишъци между 80 000 и 100 000 тона боеприпаси, които трябва много бързо по специална програма да бъдат утилизирани.

Въпреки че от няколко години има взето решение да започне утилизация, поради липса на финансиране, тя не е започнала, отбеляза Колев. Той апелира правителството бързо да намери начин да започне програмата за утилизация, защото старите боеприпаси са опасни, независимо от това как се съхраняват и поддържат.

Боеприпасите, които се съхраняват в склада край Челопечене, не съдържат вредни вещества, това са класически боеприпаси на основа азотно съдържание, няма сяра и радиоактивни вещества, няма опасност от химически вещества, изтъкна Никола Колев.

Министърът на отбраната Николай Цонев също каза, че няма никаква опасност за обгазяване на града. В отговор на въпрос министърът уточни, че поделението се намира на пряко подчинение на ГЩ, не е продавано на фирми и не е използвано от външни фирми. Ще се търси най-строга отговорност за случилото се, каза министър Цонев.Той уточни, че в момента на избухване на взрива в поделението е имало охрана от двама човека, пожарникар технически експерт. Главният секретар на МВР Павлин Димитров каза, че МВР полага необходимите усилия за запазване имуществото на евакуираните граждани. Според експертното становище след последния взрив трябва да се изчака 24 часа, за да може да се проникне на територията на обекта и да се извършат необходимите процесуални и други действия, коментира Димитров.

Междувременно опозицията в лицето на ДСБ, ОДС и партия "Зелена България" поиска оставката на Емел Етем заради липсата на адекватни, според тях, реакции на взрива. Те обвиняват Министерството на извънредните ситуации за липсата на информация и координация след взривовете в Челопечене . НДСВ пък свикват извънредно заседание, на което са поканени и съответните министри.

Източници: БТА, БГНЕС, БНР, Министерство на извънредните ситуации, Министерство на отбраната; Снимки:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg