Регистрират до края на годината МПК за реализацията на "Бургас – Александруполис"?

543
Регистрират до края на годината МПК за реализацията на

Вчера, 15 ноември 2007 г. в Атина - Гърция се проведе среща между българските, руските и гръцките акционери в бъдещата Международна проектна компания “Бургас – Александруполис” (МПК). Постигнат бе значителен напредък в хода на преговорите по учредяването на МПК.

Срещата завърши с подписването на тристранен протокол между акционерите. Документът ще бъде предоставен на юридическите съветници на трите страни и ще залегне в договора за учредяването на МПК.

Акционерите от България, Русия и Гърция са приели Международната проектна компания да бъде регистрирана в Холандия, доставките на суров петрол да се осигуряват изцяло от Русия и интересите на миноритарните акционери – България и Гърция, да бъдат изцяло защитени.

Възможно е до края на годината МПК да бъде регистрирана. Петролопроводът "Бургас – Александруполис" ще е с дължина 280 км, от които 155 на българска територия. Капацитетът за транзит на суров петрол е 35 млн. тона петрол годишно с възможност да достигне 50 млн. тона годишно. Собственик на петролопровода е МПК, която се учредява от участниците в проекта.

Акционери в МПК са България - с 24.5% чрез фирмите – “Булгаргаз Холдинг” и “Техноекспортстрой”, Гърция с 24.5% - чрез фирмите “Hellenic petroleum” и “Thraki” – общо 23.5% и 1% за гръцката държава.
Мажоритарният акционер в МПК - Русия (51%) е представена от ООО “Трубопроводный Консорциум "Бургас – Александруполис”. В него участват ОАО “АК Транснефть”, ОАО “Роснефть” и ОАО “Газпром нефть”.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg