Reuters: Бавната икономика е основният риск за България

2367
Reuters: Бавната икономика е основният риск за България

Основното предизвикателство пред дясноцентристкото правителство в България е да стимулира икономическия растеж и да се пребори с увеличаващата се безработица, за да успокои нарастващото обществено недоволство срещу мерките за строго ограничаване на разходите преди изборите догодина. Това се казва в кореспонденция на Reuters от София за основните политически рискове пред България, съобщава БГНЕС. Засега подкрепата за управляващата партия ГЕРБ, ръководена от премиера Бойко Борисов, остава голяма, въпреки бюджетните ограничения и непопулярните реформи.

Борисов беше избран през юли 2009 г. и партията му консолидира властта си като спечели местните и президентските избори през октомври, пише Reuters. България е най-бедната държава-членка на ЕС, но и една от страните с най-нисък дълг. Тя поддържаше строга фискална политика, включваща замразяване на заплатите в държавния сектор и пенсиите в три последователни години, отчасти, за да предотврати натиска върху собствената си валута, обвързана с еврото.

Reuters посочва основните политически рискове за България, като на първо място поставя бавната икономика. Износът, който извади България от рецесията през 2010 г. вероятно ще намалее заради слабия растеж на ключовия пазар еврозоната.

Финансовото министерство прогнозира икономически растеж от 1.4% за тази година спрямо 1.7% през 2011 г. Финансовият министър Симеон Дянков казва, че слабият растеж ще застраши целта на правителството за фискален дефицит от 1.3% от БВП тази година, след като бюджетът беше планиран на основата на 1% растеж, но това ще натежи върху усилията за достигане на жизнените стандарти на останалите страни от ЕС.

Правителството планира да стъпи на международните пазари в края на май или началото на юни, за да получи над 800 милиона евро (1.07 милиарда долара), с които да изплати изтичащите еврооблигации през януари 2013 г.

Дълговата криза в еврозоната и отражението на проблемите на Гърция в България, 30% от банките, работещи в България са с гръцки собственици, може да направи трудно и скъпо навлизането на световните пазари, въпреки предпазливата фискална политика и ниските нива на дълга, отбелязва Reuters.

Безработицата нарасна до 11.5%, след като над 430 000 работни места бяха закрити от началото на икономическата криза през 2009 г., отбелязва Reuters, цитирайки данни на профсъюзите.

Днес бяха публикувани данни на Евростат, според които безработицата в България е една от най-високите в ЕС и е достигнала 12.4% през февруари.

Следващият политически риск, посочен от Reuters, е подкрепата за правителството. Партия ГЕРБ на Борисов остава най-популярната политическа сила преди парламентарните избори през 2013 г., но нарастващото обществено недоволство заради бавния темп на реформите в здравеопазването и енергетиката принудиха Борисов да направи промени в правителството си през март. Аналитиците обаче се съмняват, че той ще вземе потенциално непопулярни мерки преди изборите идната пролет.

Решението на правителството да се откаже от строителството на ядрена централа с произведен в Русия реактор, вероятно ще консолидира подкрепата на дясното крило за ГЕРБ, тъй като мнозина смятаха, че централата ще затвърди енергийната зависимост от Русия. Партия ГЕРБ спечели победа на президентските избори през октомври и се ползва със силна подкрепа в черноморската страна, въпреки отделните протести през последните месеци. През ноември българите протестираха срещу увеличаването на възрастта за пенсиониране, намаляването на субсидиите за земеделие и съкращенията в железопътния сектор. Освен това бяха организирани антиромски демонстрации, отбелязва Reuters,.

Агенцията посочва, че трябва да се наблюдава дали сега, когато ГЕРБ има президентския пост, това ще даде увереност на Борисов да предприеме големи реформи. Правителството не разполага с мнозинство в парламента и вземането на непопулярни мерки може да предизвика нови вотове на недоверие. Политическото напрежение може да увеличи цената на обслужването на суверенния дълг на България и може да оскъпи вземането на нови заеми.

Следващият риск, който Reuters посочва, е корупцията и престъпността. Reuters посочва, че трябва да се наблюдава дали правителството ще покаже, че може да се пребори с корупцията, може би като осъди високопоставени държавни служители. Това едва ли ще предизвика промяна на пазарите в краткосрочен план, но ще изпрати важен сигнал, че правенето на бизнес в България се улеснява.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Noviesahaya
# 0
10:05 | 12 May 2012
Thanks for sharing. Always good to find a real exrpet.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg