Рубини: България се нуждае от нов модел за растеж

1485
Рубини: България се нуждае от нов модел за растеж

България се нуждае от нов икономически модел, основан на инвестиции в частния сектор, открита икономика и структурни реформи, заяви известният икономист Нуриел Рубини на пресконференция с журналисти в хотел Шератон.

Той пристигна днес на първото си посещение в България и изнесе лекция пред представители на българския бизнес на тема "Възможности за растеж на една малка икономика в глобализирания свят".

Рубини посочи, че добрата макрорамка, ниската задлъжнялост и дефицит са помогнали на България в условията на икономическа криза, но според него старият модел на растеж вече не работи, съобщава БГНЕС.


Той посъветва българското правителство да увеличи капиталовите разходи за сметка на текущите разходи и да помисли как фискалната стабилност да се използва за подобряване на производителността и ефективността на частния сектор.

Рубини не вижда рискове за валутния борд в България. "Валутният борд функционира от 1997 г., имало е възходи и спадове, различни правителства бяха на власт. България успя да натрупа значителни буфери, банките са с добра ликвидност, така че не виждам рискове за валутния борд", посочи той.

Рубини каза още, че основно предизвикателство пред България ще бъде да възстанови силния икономически растеж. Според него растеж от 1% е недостатъчен и е източник на напрежение и социални проблеми. Той предупреди, че ако България не съумее да постигне висок растеж, процентът на лошите кредити ще продължи да нараства.

Относно положението в еврозоната Рубини посочи, че вероятността Гърция или друга страна да напусне валутния съюз е много малка.

"Управляващата правителствена коалиция в Гърция продължава реформите и прилага мерките за затягане на коланите, осигурени са ресурси на банките да бъдат стабилни", изтъкна той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg