Румен Петков: Ще заведа дело за клевета срещу Дянков

505
Румен Петков: Ще заведа дело за клевета срещу Дянков

Депутатът Румен Петков заяви на пресконференция днес в Плевен, че ще заведе дело за клевета срещу министъра на финансите Симеон Дянков, за да защити името и действията си като бивш министър на вътрешните работи. Петков посочи, че причина за това са няколко изявления на Дянков.

"Твърдението му, че не съм допуснал осъществяване на пряка връзка между данъчните и митническите служби е израз или на злонамереност, или на неграмотност, или е бил подведен, каза Петков. Тези служби са в Министерството на финансите и в качеството си на вътрешен министър не съм имал възможност да възпрепятствам тяхната съвместна работа, посочи той. С министър Орешарски бяхме създали работещи контакти между специалните служби и тези звена на държавната администрация, поясни Петков.

Това твърдение и твърдението за загубите могат да бъдат приемани като несериозни, защото нито Световната банка, нито ЕК са се ангажирали с конкретни цифри за загуби", допълни той.

"Твърдението на г-н Дянков, че по мое време са поръчани четири туристически хеликоптера, издава също или неподготвеност, или некомпетентност, или откровена злонамереност, или подвеждане от хора под него", каза Петков.

"Българската държава не е имала отношение по финансирането на този проект, защото това е било в изпълнение на Шенгенския план, който е ръководен от трима заместник-министри - на финансите, на вътрешните- и на външните работи", поясни бившият министър. Планът включвал "закупуване на четири хеликоптера, с оглед изпълнение на стратегията за влизане на България в Шенгенската зона, и един хеликоптер с фаровски средства".

"Когато бях вътрешен министър, сме се ръководили от стратегически разработен план, съвместно с германски гранични служби, за неговото изпълнение бяха назначени и немски, и френски експерти", добави Петков. По думите му планът е бил разработен и оценен от независими експерти и одобрен от ЕК. Цената на един хеликоптер е била 6,5 милиона, като от тях 2-2,5 милиона са били за обучение на състава, за резервни части и за изграждане на хангари.

"Четирите хеликоптера са били за въздушно наблюдение и преглед на морската ни граница, границата с Турция и при определени обстоятелства - и на границата със Сърбия и с Македония", каза Петков.

"По този повод експерти от ЕК тази седмица в Бургас ще се интересуват за изпълнението на тези ангажименти, затова категорично отхвърлям твърдението, че по мое време сме заявявали туристически хеликоптери, и ще заведа дело срещу г-н Дянков", заяви той.

Източник: БТА; Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg