С 2% расте промишлеността за година

481
С 2% расте промишлеността за година

Индексът на промишленото производство е нараснал с 1 % през август в сравнение с юли 2012 г., показват предварителните календарно изгладени данни на Националния статистически институт. През август 2012 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира ръст от 2% спрямо съответния месец на 2011 година.

Спрямо предходния месец е регистрирано увеличение в преработващата промишленост - с 1.1%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ и в добивната промишленост е отчетено намаление от 0.7%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 22.7%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - със 7.5%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 6.2%, и при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 5.7%. Спад е регистриран при производството на тютюневи изделия - с 18.5%, производството на основни метали - с 13.2%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 11.7%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 6.2%.

На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в добивната промишленост - с 4.5%, преработващата промишленост - с 2.5%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.3%.

По-значителен ръст спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 20.6%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - със 17.9%, производството на електрически съоръжения - с 13.4%, и при производството на лекарствени вещества и продукти - с 8.4%, а намаление е отчетено при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 28.8%, производството на основни метали - с 23.0%, и при производството на химични продукти - с 16.6%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg