С. Дянков: Още няма процедура срещу България

862
С. Дянков: Още няма процедура срещу България

„Днес Кристалина Георгиева говори много по темата и много точно. Процедура (по свръхдефицит - бел. авт.) още няма", заяви за Profit.bg Симеон Дянков, министър на финансите на България.

Да припомним, че българският еврокомисар по Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи Кристалина Георгиева заяви след среща с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и цитиран от агенция Фокус, че няма риск спрямо България да се предприемат наказателни действия заради по-висок бюджетен дефицит.

"Ние все още в тези условия на криза, сме в рамките, в които можем да си кажем - нашето правителство, министърът на финансите и парламентът, държат здраво бюджета и няма риск за нас да се окажем в положение спрямо нас да се предприемат наказателни действия", каза Кристалина Георгиева.

„Ние трябва да сме обективни. България, даже с 3.9 % дефицит, е далеч от страните, които се намират в сложно фискално положение. Ние сме далече от там. Процедурата я стартират автоматично, но не значи, че изведнъж ние сме се оказали от позицията на страна в добро фискално положение, в страна с лошо фискално положение. Чисто логично, ако го мислим, ако сме на трето място по фискална дисциплина, едва ли ни ние сме тези, за които трябва да се притеснява ЕК или Европейската банка".

На въпрос за това как Европейската комисия е оценила конвергентната програма на България, еврокомисарят каза: „Европейската комисия внесе своята оценка за конвергентната програма на България, тази оценка е общо положителна. На неформална среща на министрите на финансите тя беше получена, но тъй като срещата има неформален характер, не може да се стигне до заключение от страна на министрите, тоест такова заключение, потвърждаване на мнението на ЕК може да стане само в контекста на формална среща".

„Експерти идват през май, пишат доклад, който се обсъжда от ЕК и едва тогава се вземат решения", посочи на свой ред министър Дянков, в отговор на въпроса какво следва за България от новината, дошла късно вчера от Комисията.

Дали ще успеем да убедим европейците, че превишението на прага от 3% от БВП на дефицита се счита за временно и извънредно събитие за България, министър Дянков коментира по следния начин:

„Има шанс, но е малък".

Късно вчера от ЕК обявиха пред БНР, че задействат процедура по свръхдефицит срещу 20 от общо 27 страни-членки на съюза.

Говорителят по икономическите и валутни въпроси Амадеу Алтафаж зави, че „дефицит над 3 процента автоматично активира процедура за свръхдефицит срещу съответната страна. Като първа стъпка от нея Европейската комисия ще подготви доклад до Съвета на министрите на икономиката и финансите, което очаквам да стане на 12-и май. След това вече решението е на Съвета".

Ако се постигне бюджетен баланс, е напълно възможно процедурата да бъде закрита няколко месеца по-късно.

„Знаем за намеренията на българските власти да удържат дефицита под 3 на сто през 2010, финансовите показатели на страната са по-добри в сравнение с много други и се надяваме да се стигне до стабилни стойности под 3 процента", посочи още той.

За да може Икономическият и паричен съюз (ИПС) да функционира гладко, държавите-членки трябва да избягват прекомерния бюджетен дефицит. Съгласно разпоредбите на Пакта за стабилност и растеж те са съгласни да спазват два критерия: съотношение на дефицита към БВП от 3% и съотношение на дълга към БВП от 60%. Това пише в официалната страница на ЕК, в частта по икономически и финансови въпроси.

Когато дадена държава-членка превиши максимално допустимия дефицит, на равнище ЕС се задейства процедурата при прекомерен дефицит (EDP). Тя включва няколко стъпки, включително възможност за санкции, подтикващи въпросната държава-членка да вземе мерки за коригиране на ситуацията.

Процедурата при свръхдефицит е предвидена в Договора и прецизирана в законодателството във връзка с Пакта за стабилност и растеж.

Процедурата при прекомерен дефицит определя критерии, графици и срокове за Съвета за вземане на решение относно наличието на свръхдефицит. Това решение се взема в рамките на определен период от време след крайния срок за държавите-членки на ЕС за отчитане на държавните финанси пред Комисията на 1 април и 1 октомври.

Процедурата при свръхдефицит не се задейства, ако превишението на прага от 3% от БВП се счита за временно и извънредно и държавният дефицит остане близко до този праг.

Когато Съветът реши, че дефицитът е прекомерен, той отправя препоръки към съответната държава-членка и определя сроковете за предприемане на ефективни корективни действия.

Съветът наблюдава изпълнението на своите препоръки и отменя решението за процедура при свръхдефицит, ако той бъде коригиран.

Ако държавата-членка не изпълни препоръките, Съветът може да реши да премине към следващата стъпка от процедурата при прекомерен дефицит, като в краен случай могат да бъдат наложени финансови санкции.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg