Само една трета от българите подкрепят еврото

1274
Само една трета от българите подкрепят еврото

© Pexels

Една трета от българите (32.8%) подкрепят въвеждането на еврото, от които 17.8% - напълно, а 23 на сто – по-скоро не одобряват европейската валута. Това сочи Национално представено проучване на "Алфа Рисърч", проведено с 1200 български граждани и 500 фирми от различни отрасли и региони души между 1 и 17 ноември 2022 г. по поръчка на Министерство на финансите.  

„В българското общество съществуват притеснения и страхове, както и слаба информираност, което води до голяма поляризация на отговорите”, отбеляза управителят на социологическата агенция Боряна Димитрова. 57.5% от бизнеса счита, че бързо ще се адаптира към използването на новата валута, докато само 20.6 на сто от гражданите не виждат проблем с разплащанията в евро.

Две трети от бизнеса одобряват въвеждането на европейската валута, от които 46.7% – напълно, и това е свързано с ефектите, които ще окаже върху бизнеса им и икономиката като цяло, обясни социологът. 59% от компаниите очакват позитивни ефекти, докато 27.6% са по-скептични и мислят, че резултатите ще бъдат негативни.  

Повече от половината от българските мениджъри (61%) считат, че влизането на България в еврозоната ще има позитивен ефект върху компаниите, скептиците са само 18 на сто.


72.8% от бизнеса и 58.8 на сто от гражданите считат, че това ще улесни пътуванията и разплащанията в ЕС, съответно 63.% и 37.2% смятат, че ще окаже благоприятно въздействие и върху търговията.

Въпреки това съществуват опасения, че еврото ще доведе до скок на цените – 68.7% от гражданите и 51.3 на сто – от бизнеса, както и ще засили инфлацията – 54.7% - от обществеността, и 40.2 на сто – от фирмите.

Половината (51.3%) от анкетираните мениджъри са на мнение, че съществуващите рискове са преодолими. То се споделя от една трета (31.3%) от широката общественост.

Няма извинения за забавяне по подготовката за влизане в еврозонатаЛъчезар Богданов, ИПИ: Въпросът с пътя на България към членство в еврозоната рязко се качи в политическия дневен ред


БНБ е започнала да сече пробни евромонети, а Служебният кабинет е подготвил четири законопроекта, някои от които вече са приети от Парламентарната комисия по бюджет и финанси, обяви министърът на финансите Росица Велкова. Единият от тях е законопроектът за изменение и допълнение на Закона за БНБ, който тази седмица ще влезе в пленарна зала за първо гласуване, както и промените в Кодекса за застраховането и в Търговския закон. Министър Велкова прогнозира, че до началото на Коледната ваканция на депутатите текстовете ще минат на първо четене. Четвъртият закон, който подлежи на ремонт, е този за мерките срещу изпирането на пари.

Още в първите дни на новата година ще бъде готов проектозаконът за еврото, който се подготвя от министерството, публичните институции и БНБ. През първия месец на 2023 г. той ще бъде съгласуван с браншови организации, за да бъдат изчистени и прецизирани текстове, които ще улеснят прилагането му от бизнеса, подчерта Велкова. След това текстовете ще бъдат качени на страницата на Министерството за 30-дневно обществено обсъждане и внесен в НС.

„Ще започнем усилена работа с обществеността и бизнеса, с кметовете и кметските наместници, които са най-близко до хората. До края на март ще излезем със специален сайт по въпросите на еврото и открита телефонна линия”, обеща министър Росица Велкова.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg