СБ призова България да се подготви финансово за природни бедствия

419
СБ призова България да се подготви финансово за природни бедствия

България, която се намира в един от най-изложените на опасности от земетресение райони на Балканите, трябва да действа бързо, за да се подготви финансово за възможно голямо природно бедствие, се казва в доклад на Световната банка, цитиран от БГНЕС.

Банката, която работи по създаването на фонд, в който да бъдат събрани средства за борба с природни бедствия в Югоизточна Европа, счита, че при голямо земетресение в столицата на България София, загубите могат да достигнат до 5 милиарда долара или около 11% от БВП. „България е една от най-изложените на опасности от земетресение страни в региона и до този момент финансовите средства за справяне с опасност от природни бедствия са много малки“, съобщи Еужен Гуренко, един от авторите на доклада.

„Каквото е възможно да се направи, трябва да се направи скоро. Защото с Китай водехме преговори в продължение на осем години, за да създадем национален фонд за природни бедствия и едва сега те се събудиха и искат да го създадат скоро след земетресението от месец май“, каза още той.

България, която има население по-малко от 8 милиона души, пострада от серия от земетресения с магнитуд над 7 по скалата на Рихтер в началото на 20- век. Последното голямо земетресение от 1986 г. разруши 80% от сградите в засегнатия регион. Застраховките на недвижимо имущество в България и другите бивши комунистически страни от Източна Европа намаляха чувствително през последните 18 години главно заради намаляването на доходите.

Само около 9% от собствениците на жилища в България имат застраховка срещу обикновени природни бедствия и дори по-малко - около 6% за катастрофални природни бедствия, сочи проучване на Иншурънс Регулатор. България бе връхлетяна от най-големите наводнения от 50 години насам през 2005 и 2006 г., което показа безпомощността на страната при справянето с природни бедствия и много хора, чиито жилища бяха разрушени, все още живеят в каравани.

Правителството увеличи четири пъти бюджета за спешна помощ до около 38 милиона лева тази година. Загубите от наводненията се равняват на около 700 милиона долара.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg