Шест областни ВиК дружества с най-голяма готовност за публично-частни партньорства

488
Шест ВиК дружества в страната от всички 29 дружества с държавно и общинско участие покриват най-пълно критериите за създаване на публично-частно пратньорство. Това стана ясно на среща между зам.-министъра на регионалното развитие Димчо Михалевски и представители на Международната финансова корпорация, част от Световната банка.

Дружествата са в Стара Загора, Бургас, Пловдив, Плевен, Ловеч и Добрич. Сред критериите, посочени от консултантите, са нагласа на обществото и бизнеса за приемане на новите условия, финансово състояние на дружеството, прогнозни промени в цените на услугата.

Предстои избор на едно ВиК дружество, в което ще стартира пилотният проект за създаване на публично-частно партньорство. Зам.-министър Михалевски посочи, че публично-частните партньорства се опират на три стълба – политическа воля, готовност на потребителите да приемат услугата и на изпълнителите да я предоставят.

Димчо Михалевски посочи, че публично-частните партньорства в сектора ще се реализират единствено със съгласието и взаимодействие с местните власти. Фундаментът за старта на схемата за публично-частно партньорство е приемането на новия Закон за водоснабдяване и канализация, каза зам.-министър Михалевски. Проектозаконът ще бъде внесен в Министерския съвет до края на ноември, уточни той. Новият закон урежда няколко основни въпроса в сектора, сред които тези за собствеността на инфраструктурата, за отношенията с потребителите на услугата и функциите по регулирането на цените.

Изследването на Международната финансова корпорация е по Договор за създаване на възможности за партньорство с частния бизнес във ВиК сектора, който беше подписан между министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и Андежело Делати, главен мениджър на Програмата за техническа помощ за Югоизточна Европа на Международната финансова корпорация.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg