Шоколад, захарни изделия и сокове поскъпват догодина

1910
Шоколад, захарни изделия и сокове поскъпват догодина

Цените на сокове, на шоколадовите и захарните изделия в България се очаква да се увеличат от следващата година, заради свитото потребление и ръста на цените на суровините. От 2012 г. соковете се очаква да повишат цените си с до 5%, прогнозира Димитър Гюрджилов, изпълнителен директор на голяма българска компания за сокове, предаде БТА.

Темата бе коментирана на първия бизнес форум за храни и напитки "MySuccess.bg in F&B - Управление на промяната".

Смятам, че това е единственото рационално нещо, което трябва да се случи, при положение, че има плодови концентрати, които са поскъпнали до 100 или 200 процента през последните две години, допълни Гюрджилов. Свиването на пазара на сокове, нектари и плодови напитки у нас тази година спрямо 2007 г. е минимум 30 - 40 процента.

Ако има някакъв ръст на цените на шоколадовите и захарните изделия у нас, то той ще е под 10%, каза Михаил Чоролеев, изпълнителен директор на голяма българска компания за шоколадови и захарни изделия, който също участва във форума. „Това е принудителна мярка заради ръста на цените на суровините, които се формират на външни пазари“.

Чоролеев прогнозира, че ако се развие рецесията, която се очертава в Западна Европа, тогава няма да има двигател, който да "дърпа" пазарите на суровини нагоре. До голяма степен там в момента цените са надути от спекулативни пари и, по-скоро, очаквам задържане на цените на суровини или ще има не много силно движение нагоре. Това, пренесено в цените на нашите изделия, ще рефлектира с ръст под 10% през следващата година, каза Чоролеев.

Според него ръст на цените през 2012 г. на шоколадовите и захарните изделия до голяма степен ще се дължи и на факта, че той е спестен от тази година. Тази година, по данни на Чоролеев, не всички компании са пренесли пълния ръст на суровините върху цените на изделията си, за сметка на печалба и оптимизиране на разходи. Това обаче не може да продължава до безкрайност, смята Чоролеев.

По негова оценка тази година спадът в пазара на шоколадови и захарни изделия във физически обем на потребена продукция е в рамките на десетина процента.

Обемите на продажбите са на равнището от миналата година, но пък цените са се повишили средно с 10-12 на сто, уточни Чоролеев. Той припомни, че ръстът само в цената на захарта е 80 процента.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Изберете българското!
# 0
20:11 | 29 November 2011
Тук потребители ли пишат или защитници на големите производители и търговски вериги? Нима е нещо лошо, когато видиш, че вкусен шоколад се продава на половин цена спрямо произведеното в България?! Жалко, че "нашите" производители не се усещат ...как хората купуват по 5-10 шоколада от някои вериги магазини ...само защото са намалени драстично...и нека после медиите да пишат - "те са некачествени, те са лоши..." , а е ясно на всички , че в крайна сметка ТЕ продават повече продукция....но произведена в чужбина! Междудругото кои наши производители? Те реално не са наши...но е важно , че създават заетост на нас българите... Мисля, че производителите, търговците, хората от сектора на услугите... в България преследват свръхпечалби...и сега в годините , когато по цял свят цените падат на всичко...като се почне от храни и се стигне до жилища...ние сякаш живеем все още в годините преди 2007-ма ...и очакваме отново и отново цените на всичко да растат...Да, ама не... Когато потреблението ти е свито...на какво отгоре ще говориш за поскъпване на стоки?! Кой ще ги купува? Българина като цяло си остава чуждопоклоник! Паисий много добре го е видял още преди векове... облъчват ни с реклами на световноизвестни производители... и въпреки, че имаме производство и ние на паста за зъби например..или на прах за пране... (в химическата индустрия за битови цели разликите са минимални - основно те се проявяват в опаковката, аромата..но не и в същността...) българина влезнал в голяма верига , взел си неудобно голяма количка (в която ще сложи 2-3 неща...) застава на равта и директно се насочва към продукта от рекламата...не че е по-добър...просто е залежал..и са решили от по-мощната компания да вложат пари за реклама... Какво чуваме за хората на запад - в години на криза...купуват предимно продукти родно производство...така се стимулира родното производство... родната заетост... Но нека медиите продължават да настройват общественото мнение, че видите ли цените на този или онзи продукт щели да нарастват... Както знаем от старите учебници по икономика няма нищо по-хубаво за потребителя от отворения пазар... който доставя изгодно евтиния продукт...макар и от хиляди километри... просто защото той ще бъде изкупен...дори и да не е толкова качествен...а приказката , че скъпото е качествено.... отдавна не е валидна....тя беше актуална преди 50-100 години! Днес производителите се нуждаят от евтини боклуци.... за да може да се счупят, да излезнат от употреба, да бъдат изхвърлени..и много скоро отново да има нужда да се пазаруват същите продукти...
alek
# 1
18:11 | 29 November 2011
веригите ще отидат там където и европейската общност,правят нелоялна конкуренция ,продават по евтино отколкото са купили определени продукти защото имат достъп до евтини кредити на запад .Успяха да фалират 80 процента от бг производителите с техните договори и такси.Спонсорирай чуждите икономики като си купуваш от веригите защото печалбите си ги носят от където са им фирмите,а не ги харчат тук за сметка на кварталния магазинер.
клиент обичащ сладко
# 2
15:11 | 29 November 2011
Не е проблем производителя да дигне и с 10%, проблема е в прекупвачите и търговците! Как един шоколад в голяма верига е на една цена ,а в кварталния магазин е на двойна! Особено при продуктите на Милка!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg