Словенската „Холдинг Словенске електрарне” ООД купува "Топлофикация - Русе"

770
Словенската „Холдинг Словенске електрарне” ООД купува

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация на стопанска дейност, която ще се осъществи, по силата на приватизационен договор, чрез придобиване на 100% от акциите на „Топлофикация - Русе” ЕАД, от страна на „Холдинг Словенске електрарне” ООД, Република Словения.

Към настоящия момент словенското дружество не осъществява търговска дейност на българския пазар. За да оцени сделката, КЗК разгледа поотделно пазарите на топлинна и електрическа енергия.

На пазара на топлинна енергия, Топлофикация – Русе притежава безспорно господстващо положение, породено от законовите изисквания в сектора. Комисията счита, че предстоящото придобиване не би могло да засили присъствието на компанията, а ще доведе до рехабилитация на енергийните съоръжения, до повишаване на нейната ефективност и качеството на предоставяните услуги.

Що се отнася до пазара на електроенергия, КЗК установи, че делът на Топлофикация – Русе е незначителен, а „Холдинг Словенске електрарне” ООД не участва на този пазар в страната. Въз основа на това, Комисията приема, че планираната концентрация няма да завиши пазарните позиции на българската фирма.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg