"Софийска вода" получава 12 млн. лв. от изкупуването на въглеродни кредити

333
Дружеството "Софийска вода" и Европейската банка за възстановяване и развитие подписаха договор за изкупуването на въглеродни кредити по проект за възобновяеми енергийни източници.

Дружеството ще започне производството на електрическа и топлинна енергия в пречиствателната станция за отпадни води в с. Кубратово от метановия газ, който се отделя при процеса на пречистването.

Холандският фонд за сътрудничество за намаляване на емисиите ще изкупи въглеродните кредити за 12 млн. лв. Произведеният в станцията метан ще се улавя в инсталация за комбинирано производство, а очакванията са до 2012 г. по този начин да бъдат спестени 1.1 млн. тона въглероден диокисид, който се отделя годишно от над 180 хиляди домакинства.

Това е втората сделка на ЕБВР за въглеродни кредити за сметка на Холандия, която банката подписва след сключване на проекта за ВЕЦ по поречието на река Искър, с който емисиите на въглероден диокисид ще бъдат намалени с 336 462 тона до 2012 г. Продажбата на въглеродни кредити е в съответствие с протокола от 1997 г. за намаляването на емисиите на парниковите газове, който е в сила от 16 февруари 2005 година.

Протоколът обхваща шест парникови газа, сред които с най-голям принос за емисиите парникови газове са въглеродният диокисид и метанът. След подписването, изпълнителният директор на "Софийския вода" Грег Ендемано заяви, че с осъществяването на проекта ще бъде намален рискът за околната среда.

Посланикът на Холандия Вилем ван Ее отбеляза, че с този проект се показва важността на здравето и околната среда.

Кметът на София Бойко Борисов благодари на посланика за помощта и личната ангажираност, която дипломатът оказва при осъществяването на важни проекти за столицата, един от които е и договорът за изкупуването на въглеродните кредити.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg