Социалните партньори приеха 32 антикризисни мерки

696
Социалните партньори приеха 32 антикризисни мерки

Партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) се обединиха около приемането на 32 антикризисни мерки по време на днешното заседание, съобщиха от правителствената информационна служба.

Предложенията бяха изготвени от специално създадената работна група, която започна работа веднага след възобновяването на социалния диалог с новото правителство.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, които е председател на НСТС, отбеляза, че одобрените стабилизационни мерки веднага ще влязат в антикризисната програма на правителството.

„Разбира се, тази програма е различна от управленската програма на кабинета, защото кризата все пак ще има край", подчерта той и допълни, че на тази база работната група към НСТС ще продължи да се среща и обсъжда нови мерки. „Ще се отварят сериозни дебати и по други теми", посочи вицепремиерът.

Сред консенсусните въпроси са:

изграждането на единна национална информационна система за търсене и предлагане на работна сила към Агенцията по заетостта;

осигуряването на мерки на пазара на труда за компенсиране на загубата на доход при работа на непълно работно време;

увеличаването на максималния размер на гарантираните вземания за работниците и служителите от фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" при несъстоятелност на работодателя (от две и половина на три минимални работни заплати);

предприемане на необходимите стъпки за ускореното приемане на България в еврозоната;

намаляване на корпоративната задлъжнялост, включително и на междуфирмената, чрез ускоряване на съдебните производства по несъстоятелност

по-опростени и бързи процедури и въвеждане на механизми за изчистване на задълженията чрез клиринг и изграждане на пазар на дългови инструменти; създаването на процедури за ускорено възстановяване на ДДС и др.

„Ръководството на КНСБ приема и подкрепя консенсусните антикризисни мерки", каза председателят на конфедерацията д-р Желязко Христов. Колегата му от КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев също изрази задоволството си от възобновяването на социалния диалог и от факта, че само в рамките на един месец групата към НСТС успя да изработи този обединяващ документ.

Снимка: БГНЕСФото

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg