Спад от 4.3% в производствените цени през юли

928
Спад от 4.3% в производствените цени през юли

Общият индекс на цените на производител през юли 2016 г. намалява с 0.2% спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 1.2%, в преработващата промишленост - с 0.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.3%.

По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството, некласифицирано другаде - с 0.2%, и при производството на електрически съоръжения - с 0.1%, а увеличение е регистрирано при производството на основни метали - с 1.9%, и при производството на облекло - с 0.8%.

Общият индекс на цените на производител през юли 2016 г. намалява с 4.3%, в сравнение със същия месец на 2015 г. Спад на цените е регистриран в добивната промишленост - с 9.4%, в преработващата промишленост - с 4.0%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.8%.

По-съществено намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 5.6%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 3.1%, и при производството на химични продукти - с 2.7%, а увеличение е регистрирано при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 3.2%, при производството на тютюневи изделия - с 2.4%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2.1%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2016 г. е с 0.1% под равнището от предходния месец. Намаление на цените е регистрирано в преработващата промишленост и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - по 0.2%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение - с 2.4%.

В преработващата промишленост намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на химични продукти - с 1.2%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 0.6%, а увеличение е отчетено при производството на основни метали - с 2.4%, и при производството на облекло - с 0.6%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2016 г. спада с 3.8%, в сравнение със същия месец на 2015 година. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 6.0%, в преработващата промишленост - с 3.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.7%.

По-ниски цени в преработващата промишленост спрямо юли 2015 г. са отчетени при: производството на основни метали - с 5.6%, производството на химични продукти - с 4.7%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 2.0%. Нарастване на цените се наблюдава при: производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - по 3.7%, производството на тютюневи изделия - с 2.4%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през юли 2016 г. намалява с 0.4% в сравнение с предходния месец.

В преработващата промишленост е отчетен спад на цените с 0.2%. По-съществено намаление спрямо предходния месец се наблюдава при производството на хранителни продукти - с 0.7%, и при производството на електрически съоръжения - с 0.1%, а увеличение е отчетено при производството на основни метали - с 1.8%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 1.5%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през юли 2016 г. намалява с 5.2%, в сравнение със същия месец на 2015 година.

В преработващата промишленост спадът на цените на производител през юли 2016 г. е с 4.8% спрямо юли 2015 година. Намаление на цените е отчетено при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 9.7%, и при производството на основни метали - с 5.6%. Нарастване на цените се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.7%, обработката на кожи; производство на изделия от обработени кожи без косъм - с 3.0%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg