Спад в промишлеността

455
Спад в промишлеността

По предварителни данни през декември 2011 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, намалява с 1.3% в сравнение с ноември 2011 година, съобщава НСИ.

През декември 2011 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира спад с 0.6% спрямо съответния месец на 2010 година.

Спрямо предходния месец производството в преработващата промишленост намалява с 13.8%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.0%, докато в добивната промишленост е отчетено увеличение от 17.3%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 31.6%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 22.7%, при производството на основни метали - с 13.9%, при производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 10.3%. Ръст е регистриран при производството на химични продукти - с 9.2%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7.6%, при производството на лекарствени вещества и продукти - с 1.3%.

На годишна база намаление на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в преработващата промишленост - с 3.0%, увеличение е отбелязано в добивната промишленост - с 20.4%, докато производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ остава без изменение.

Регистриран е спад в производството на инвестиционни продукти (9.9%), докато ръст е отчетен в производството на енергийни продукти (1.9%) и в производството на продукти за междинно потребление (1.2%).

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg