Спешни мерки за опазването на световно застрашения Царски орел

837
Спешни мерки за опазването на световно застрашения Царски орел

Да се разшири територията на съществуващата Природна забележителност „Донкина гора" в землището на Копривщица с цел опазване на единственият представител от световно застрашения вид - Царски орел (Aquila heliaca) на територията на РИОСВ - София.
Това беше предложено и обсъдено на инициирана от инспекцията среща проведена вчера в Копривщица.

Участие взеха представители на обществеността, местната власт, служители в системата на горите и неправителствени организации. В настоящия момент гнездото попада извън границите на защитената територия.

Срещата се организира след като на последната извършена проверка от РИОСВ - София през февруари 2007 г. се установи наличието на редица негативни промени, влияещи пряко върху вида.

Сред обсъдените мерки за ограничаване на заплахите свързани с промяна на ловните местообитания на птицата са спиране на палежите на растителността около гнездото и в самата защитена местност.

Голяма част от ливадите и пасищата в района са ежегодно опожарявани, което влияе пряко върху основната храна за Царския орел - лалугерът.
Периодът от 1 февруари до 1 септември да бъде ограничителен за дейностите по извеждане на сечи в местността.

"Донкина гора" е обявена през 1979 г. за Природна забележителност с цел опазване на гнездяща двойка от световно застрашения вид - Царски орел и неговите местообитания.
От 2005 г. в района е останала само едната птица от двойката.

В България са установени около 15 гнезда от защитения вид. Едно от тях е в Софийска област, а останалите са в Сакар планина.

Царския орел е световно застрашен вид, строго защитен по българското и европейското законодателство.
Присъства в Приложение 2 и 3 на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), както и в Приложение 6 на Бернската Конвенция.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg